I Rusija i Kina da progovore o mučenjima

0

Beta/AP/R. D.
Rusija i Kina su iskoristile izveštaj Senata da kritikuju SAD smatraju u UN
 

– Mučenje tokom prvih godina rata protiv terorizma. Ali takođe pokazuje i koliko je bilo poricanja i spletki i laganja pred Kongresom i pred američkom javnošću. Istovremeno, ja očekujem od svih da razumeju da je ovo prvi korak i da Sjedinjene Države nisu ispunile sve svoje obaveze time što su objavile izveštaj. Jer, pod Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv torture, država je obavezna i da povede istragu, goni i kazni sve koji su odgovorni – rekao je Mendez i dodao da ne očekuje da će istraga biti sprovedena u bliskoj budućnosti, ali da je važno da se na tome insistira.

Kina, Rusija, Iran i druge zemlje koje i same imaju teške i dugotrajne probleme sa ljudskim pravima su iskoristile izveštaj da oštro kritikuju Vašington. Na to Huan Mandez kaže da “i te zemlje moraju da ispune svoje obaveze i mi iz Ujedinjenih nacija ćemo se truditi da se to desi, prenosi B92.

– U svim tim državama ima mnogo istina koje tek treba izreći, kao i, nažalost, u mnogim drugim zemljama. U međuvremenu, naravno, one imaju pravo na svoje mišljenje i ispravno je to što su se pridružile nekim veoma demokratskim državama koje su takođe zabrinute zbog nalaza u izveštaju, dok su isto vreme hvalile činjenicu da je izveštaja uopšte bilo – rekao je Mandez, prenosi B92.

Na pitanje da li bi pozvao Kinu, Rusiju i Iran da objave sopstvene izveštaje o mučenju i ljudskim pravima, specijalni izveštač UN-a poziva i Rusiju, Kinu i Iran da objave svoje izveštaje.

– Dakle, sve države bi trebalo da to učine čak i kada se mučenje odigralo pre više decenija. U tom smislu, izveštaj brazilske Komisije za istinu o tome šta se dešavalo tokom perioda vojne diktature je veoma dobar primer koji zaslužuje pohvalu isto kao i izveštaj komiteta za obaveštajne službe – rekao je istaknuti borac za ljudska prava.

Huan Mendez je specijalni izveštač Ujedinjenih nacija za torturu i istaknuti borac za ljudska prava u Severnoj i Južnoj Americi. Bio je uhapšen i mučen tokom vojne diktature u Argentini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here