Tanjug
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je danas izbore za predsednika Republike za 3. april.

Dačić je odluku o raspisivanju predsedničkih izbora potpisao u parlamentu, a izbori će biti održani istog dana kada i parlamentarni i lokalni izbori.

On je naveo da odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, pa će izborne radnje početi odmah.

Dačić je pozvao sve kandidate da se prijave za predsedničke izbore.

– Danas počinju izborne radnje, a želim da proteknu u demokratskoj i fer atmosferi i da daju doprinos po stabilnost Srbije, budućnost Srbije i svih građana – rekao je Dačić.

Poželeo je svim učesnicima izbora sreću i mnogo glasova, jer, kako je rekao, to je ono što će na kraju biti vrhovni sudija – mišljenje građana.

Dačić je ponovio da je izbore raspisao u skladu sa Ustavom i Zakonom, koji propisuju da se predsednički izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, a ne smeju biti održani manje od 30 dana od raspisivanja.

– Shodno tome, pošto mandat predsednika Srbije traje do kraja maja, a imajući u vidu da do 3. aprila ima više od 30 dana, upravio sam raspisao izbore – rekao je Dačić.

On je dodao da pravo da predlože svoje kandidate imaju stranke ili drugi predlagači, do 12. marta u ponoć, a to je rok koji važi i za ostale izbore, vanredne parlamentarne i lokalne, koji će se takođe održati 3. aprila.

Dačić je rekao i da se, kada je reč o predsedniku Republike, u propisima ne spominje njegov tehnički mandat – već njegov mandat traje do kraja maja, u punom kapacitetu, bez obzira na raspisivanje izbora, dok je vlada u tehničkom mandatu, a parlament raspušten.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here