Iz Beča hvale Kremlj

0

BEZ DLAKE NA JEZIKU: Herbert Stepić

Nekadašnji šef Rajfajzenbanke (RBI) Herbert Stepić smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin "svetlosne godine" ispred EU po pitanju primene svojih planova i ocenjuje da je politika Unije diletantska.
"Pogledajte samo haos u EU u vezi izbora predsednika Evropske komisije. Oni dozvoljavaju da ih ucenjuju Britanci, jer Žan-Klod Junker nije spreman da sprovodi englesku politiku. To je neshvatljivo", naglasio je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".
Ugledni austrijski privrednik ukazuje da je medijsko izveštavanje o ukrajinskoj krizi bilo totalno jednostrano, i da se stav kreira u Njujorku i Londonu.
Kada je reč o Ukrajini, Stepić je ocenio da je Unija diletantski delovala i da se nije 15 godina brinula o toj zemlji.
On je dodao da je potom Ukrajini ponuđen sporazum sa EU, i to tek pošto su Amerikanci postavili rakete u Češkoj i Poljskoj, nadomak ruske granice, pod izgovorom da se radi o odbrani od Irana.
Stepić je kazao da su Ukrajinci veoma frustrirani zbog pet izgubljenih godina pod Juščenkom i Timošenkovom. Naslednik Janukovič, kako je objasnio, stabilizovao je zemlju, ali je i "očistio" tako da ništa nije ostalo.
Kada je reč o priključenju Krima Rusiji, Stepić je kazao da ne negira političku realnost, ali da je čitav proces posle "zapadne aneksije" Ukrajine morao voditi ka takvoj reakciji.
"Cilj Rusije je bio da ne dobije NATO snage na svojim granicama. To je glavni strah", poručio je on.
Stepić očekuje smanjenje napetosti posle izbora Porošenka za predsednika Ukrajine

 

Rusija bolja od SAD

Stepić je rekao da je nesporno da SAD nikada nisu želele tvorevinu kakva je EU, ali sa ukrajinskom krizom je došlo i do ubrzanja stvaranja saveza Rusije i Kine, zbog čega SAD više ne mogu same da dominiraju svetskom politikom. Idealno rešenje, po njemu bi bilo da se EU približila Rusiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here