Pexels
Ilustracija

Broj malignih bolesti je u porastu, pa treba preduzeti sve što može da spreči pojavu ili razvoj kancera. Potrebno je promeniti određene životne navike kako bi se smanjio rizik od dobijanja raka.

Jedenje hrane koja nema zdravu nutritivnu vrednost jedan je od glavnih faktora rizika za dobijanje raka. Međutim, da li ste znali da čak i neke namirnice za koje mislimo da su zdrave i bezopasne takođe mogu biti kancerogene?

Naime, pojedini sastojci koji se nalaze u gotovo svim upakovanim namirnicama mogu biti kancerogeni i predstavljati ozbiljan rizik.

Oksfordska studija je uporedila rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovna konzumacija proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za približno 25 odsto. Pored toga, konzumiranje velikih količina hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za skoro 60 procenata.

Visoko obrađena hrana

Visoko obrađena hrana često uključuje konzervanse i prevelike količine šećera i nezdravih masti koje podstiču debljanje i gojaznost. Ovi elementi mogu da pogoršaju upalu i oksidativni stres, koji su povezani sa razvojem raka, zajedno sa nedostatkom vitalnih hranljivih materija.

Proizvodi od mesa

Meso konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezano je sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovih mesa proizvodi se od kancerogenog sastojka poznatog kao natrijum fosfat koji se koristi da upakovanom mesu daje svetlo crvenu boju kako bi izgledalo sveže. Ovi proizvodi uključuju kobasice, viršle, upakovanu šunku, kobasice, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim jelima.

Veštački zaslađivači

Većina veštačkih zaslađivača se proizvodi hemijskim putem. Neke studije sugerišu da veštački zaslađivači uzrokuju nakupljanje toksina u telu i potencijalno uzrok tumora na mozgu.

Pržena hrana

Svakodnevna konzumacija pržene hrane takođe povećava rizik od raka. Ako ste prošle nedelje jeli meso sa roštilja, to vam neće izazvati rak. Radi se o stalnoj konzumaciji, pa pokušajte da jedete sve umereno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here