San je veoma važan, kako odraslima tako i bebama. Kontinuitet sna je takođe bitan jer nam osigurava red i navikava organizam da se u određeno vreme odmori. Kada su u pitanju bebe, taj kontinuitet je malo teže uspostaviti. Evo nekoliko saveta na ovu temu.

Napravite raspored i držite se toga
Postoji nekoliko knjiga koje pomažu roditeljima da razviju raspored. Bez obzira šta je to pronađite knjigu koja vam najviše odgovara kao vodiču. Većina njih prati isti obrazac: jesti, probuditi se, spavati. Mislite da se bebe ne mogu pridržavati rasporeda? Pa pogodite šta, bebe se stavljaju na raspored u materici!

Napravite vreme za spavanje drugačije od vremena spavanja.

Od prvog dana kada smo uzeli bebu iz bolnice, postarali smo se da vreme spavanja tokom dana bude mnogo drugačije od vremena spavanja noću. Tokom dana beba spava u Rock-N-Plaiu u dnevnoj sobi, TV ili muzika je uključena, soba je svetla i beba nije umotana. Noću beba spava u svom krevetiću

Napravite vreme za spavanje drugačije od vremena spavanja
Od prvog dana kad uzmete bebu iz bolnice, postarajte se da vreme spavanja tokom dana bude mnogo drugačije od vremena spavanja noću.

Beba spava u svom krevetu, u svojoj sobi
Primer je dala jedna mama: Кad smo prvi put doveli bebu kući, spavao je pored našeg kreveta. Budio bi se svaka 2-3 sata da bi jeo, ali je uglavnom spavao prilično dobro. Preporučuje se da bebe spavaju u sopstvenim krevetima do 4 nedelje, tako da smo na 3,5 nedelje probali. Spustili smo bebu oko 11:00 i probudili su ga njegovi krikovi u 4:30. Nisam mogao vjerovati – u stvari, skoro sam se uplašio da nešto nije u redu i da je on predugo spavao! Bilo je skoro kao da smo prepreka da naša beba spava preko noći. Imajte na umu da imamo prilično idealnu situaciju u vrtiću. Povezana je sa našom spavaćom sobom kao da je stvarno veliki ormar, a vrata držimo otvorena.

Beba dobija pune obroke, ne grickalice
Tokom dana kada je vreme da beba jede, to treba da čini najmanje 30 minuta. Ako beba dobije dobre, pune obroke tokom dana, manje je verovatno da će se probuditi za ponoćnu užinu.

Nemojte potceniti moć sna
Poslednji ciklus hranjenja u danu je oko 19 časova, a beba se spušta da spava u 20:30. Između 10:30 i 11:00 h ću ga pokupiti i “probuditi” u stanje slično snu za jelo. Sisaće 10-12 minuta, a nakon toga ga povijemo i položimo u krevetac za noć. To će doprineti punom stomaku I neće se buditi do 7 ujutru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here