Keri sa Kurdima

0

 

Džon Keri i Masud Barzani

Predsednik iračkog kurdskog regiona Masud Barzani ukazao je u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da Kurdi traže rešenje za krizu u Iraku. Keri, koji podstiče centralnu vladu u Bagdadu da usvoji veća ovlašćenja manjinskim sunitima i Kurdima u Iraku, doputovao je juče u irački autonomni kurdski region, dan posle iznenadne posete Bagdadu, gde je izjavio da će im SAD pružiti značajnu podršku u borbi protiv ekstremista.

I Bajden traži rešenje za Irak

Američki potpredsednik Džozef Bajden razgovarao je o krizi u Iraku sa liderima Turske i Bahreina, koji su osudili napade sunitskih ekstremista.
Bajden je razgovarao u ponedeljak sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom al-Halifom.

"Ovo je veoma kritičan trenutak za Irak, a izazov formiranja vlade je glavni u nizu onih sa kojim se suočavamo", istakao je Keri u razgovoru sa Barzanijem, istakavši da irački lideri moraju da oforme vladu sa širokom osnovom kakvu traže svi Iračani.
Na početku privatnog sastanka sa Barzanijem, Keri je rekao da su kurdske bezbednosne snage bile od velike pomoći u ograničavanju napredovanja sunitskih ekstremista iz pokreta Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su zauzeli nekoliko ključnih oblasti na zapadu i severu Iraka i guraju zemlju ka građanskom ratu.
SAD veruju da bi sporazum o novoj podeli vlasti u Bagdadu smirio gnev usmeren na vladu u kojoj šiiti čine većinu, a koji je podstakao ofanzivu ISIL-a otpočetu u Mosulu na severu 9. juna kojoj su se priključile i druge sunitske grupe. Barzanijeva podrška je ključna za rešavanje trenutne političke krize, pošto Kurdi čine oko 20 odsto iračkog stanovništva i obično glasaju kao jedinstveni blok.
Sunitski ekstremisti u Iraku su u međuvremenu zauzeli glavnu i najveću iračku naftnu rafineriju u Baidžiju, severno od Bagdada, koja je bila pod opsadom 10 dana. U rafineriji je bilo 15.800 radnika i 100 stranih eksperata, a većina njih ju je napustila pre napada.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here