Kfor ima važnu ulogu na Kosovu

0

Novi komandant Kfora preuzima dužnost: Frančesko Filuola
 

Ferguson je na ceremoniji primopredaje dužnosti dosadašnjeg komandanta Kfora Salvatora Farina i novog komandanta, general-majora Frančeska Filuole, ocenio da je na Kosovu tokom protekle godine bilo mnogo napretka u političkom smislu i da su svedoci pozitivnih trendova koji se dešavaju u kritično vreme.

 

"Danas oko 4.800 pripadnika Kosovskih snaga (KFOR) koji su iz 31 zemlje, nastavljaju da doprinose održavanju sigurnog i mirnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane", rekao je američki admiral i istakao da je u periodu kada međunarodna bezbednosna situacija postaje sve opasnija i nepredvidiva od izuzetnog značaja da se to ima u vidu tokom izvršenja misije na Kosovu.

 

Četiri prioriteta

Odlazeći komandant Kfora Salvatore Farina je rekao da je u radu imao četiri prioriteta.

"Da pružimo podršku tokom izbora, da stvorimo uslove kako bi povukli svoje jedinice sa određenih lokaliteta i kako bi preoblikovali svoje angažovanje, da smanjimo broj statičnih baza i da pružimo podršku Bezbednosnim snagama Kosova", rekao je Farina.

 

Ferguson je rekao da su pripadnici Kfora uspeli da postignu značajne rezultate pod komandandom generala Farine i posebno istakao da je Kfor podržao Euleks kada je olakšavao integraciju bivših pripadnika policije Srbije u Kosovsku policiju.

 

"Vi ste učinili Kfor prilagodljivijim, agilnijim i manje zavisnim od statičkih garnizona koji zahtevaju obimnu logistiku", rekao je američki admiral.

 

Prema njegovim rečima, Kfor je olakšao sprovođenje Briselskog sporazuma gde god je to bilo moguće i doprineo sigurnom i mirnom okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova.

 

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izrazila zahvalnost Kforu za neprocenjivi doprinos održavnju mirne i sigurne sredine i pritom istakla opredeljenje Kosova da bude deo evroatlanski integracija. Jahjaga je visoko ocenila doprinos dosadašnjeg komandanta Kfora i odlikovala ga Medaljom vojnih zasluga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here