EPA-EFE/Sergei Ilnitsky
Kremlj

“Zainteresovani smo za saradnju sa svima, uključujući sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom, ali se na silu ne može zadobiti ljubav, stoga će Moskva tražiti mogućnosti za proširenje saradnje tamo gde postoji reciprocitet”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Rusija je zemlja koja traži saradnju sa svima. Zainteresovani smo za saradnju sa našim evropskim partnerima. Zainteresovani smo i za saradnju sa SAD – u trgovinsko-ekonomskim, investicionim, kao i bezbednosnim pitanjima. Ali na silu se ne može zadobiti ljubav. Zbog toga će, naravno, Rusija tražiti mogućnosti da proširi saradnju tamo gde vidi reciprocitet – objasnio je Peskov.

On je naveo da je „potpuno normalna praksa kada se nedostatak komunikacije na jednom, takoreći, krilu nadoknađuje komunikacijom na drugom krilu“.

– To je apsolutno normalna praksa i dešava se u svim državama, uključujući i Rusiju – dodao je portparol ruskog predsednika.

Prema njegovim rečima, Moskva nema problem sa nedostatkom mogućnosti da izrazi svoj stav stranim partnerima.

-Iznošenja stava u Rusiji ne manjka, barem svaki govor predsednika Vladimira Putina u bilo kom formatu odmah zainteresuje apsolutno sve u svetu. To se nastavlja i sasvim je prirodno. Dakle, nema deficita u tom pogledu – konstatovao je on.

OEBS ne treba da igra ulogu instrumenta

Istovremeno, Peskov je ocenio da bi OEBS trebalo da postane univerzalna organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti i saradnje u Evropi, a ne da igra ulogu instrumenta.

– Veoma je važno da OEBS prestane da igra ulogu instrumenta, kako bi postao univerzalna organizacija koja se zaista bavi pitanjima bezbednosti i saradnje u Evropi i koja ne predstavlja samo podelu na prvorazredne i drugorazredne zemlje – smatra Peskov.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu za pripremu „invazije“ na Ukrajinu i jačaju svoje prisustvo u Istočnoj Evropi. Rusija je u više navrata odbacila optužbe Zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here