EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je mogućnost da sledeće godine napiše “moderan evropski nacrt” statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je na Fejsbuku, odgovarajući specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, koji je nedavno izjavio da je nacrt statuta ZSO interna stvar Kosova, rekao da on može da napiše nacrt statuta, u saradnji sa ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem i ministrom administracije lokalne samouprave Elbertom Krasnićijem.

Ocenio je da je verovanje da će se Brisel i Lajčak „više baviti predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, koji je, kako je rekao, „pokrao izbore u Srbiji“, umesto da vrši pritisak na kosovsku javnost „opcijama koje transformišu demokratsko i proevropsko Kosovo u problematičnu temu“.

– Za nacrt statuta Zajednice rečeno mi je da i Srbija treba da ga prihvati, a ja sam ponudio da ga napišem na tri principa, što je Vučić odbio. Prema poslednjoj izjavi evropskog emisara Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta samo unutrašnje pitanje Kosova, u narednih godinu dana mogu da napišem moderan evropski nacrt uz konsultacije sa svojim ministrima Nenadom Rašićem i Elbertom Krasnićijem – napisao je Kurti na Fejsbuku.

U prvoj tački izjave, pod nazivom „Normalizacija odnosa prema 2024. godini“, Kurti je rekao da je „apsolutni prioritet za Vladu Republike Kosovo bezbednost, teritorijalni integritet države i život i dobrobit Kosova i njenih građana bez razlike“.

U drugoj tački tražio je da se objave zaključci istrage o napadu u Banjskoj.

– Zaključci istrage o terorističkom i zločinačkom napadu 24. septembra u Banjskoj i Zvečanu, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, moraju odmah biti objavljeni. Milan Radoičić i pripadnici njegove paravojne grupe moraju biti predati kosovskim vlastima – napisao je Kurti.

U trećoj tački zatražio je od EU i SAD da uvedu sankcije Srbiji.

– Nadam se da će Evropska unija i SAD uvesti sankcije Srbiji, posebno njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, zbog neprijateljskog i agresivnog ponašanja i delovanja prema Kosovu, zbog eskalacije na severu naše zemlje i odustajanja od Osnovnog sporazuma – dodao je Kurti uz ocenu da je to odustajanje izraženo u pismu premijerke Srbije Ane Brnabić EU 14. decembra.

U četvrtom je zatražio ukidanje mera protiv Kosova, kao i da se Kosovu dodeli status zemlje kandidata za EU ​​i da se uključi u Partnerstvo za mir sa NATO, čime bi, prema njemu, zapadni partneri Kosova „snažno zatražili od Srbije da sprovede obavezu de fakto priznanja Kosova“.

2 COMMENTS

  1. E moj Kuti samo lazes i odugovlacis samo da bi opstao na vlasti. Nisi ti niko i nista ti radis po diktatu Ambasadora Amerike i Nemacke. Nemas ti prava da postavljas nikakve uslove. Treba da formiras ZSO
    kako je potpisano 2013 i 2015 ni sta vise
    Stalno nalazis neke izgovore samo da bi izbjegao formiranje Zajednice. Bez toga nema normalizacije odnosa sa Srbijom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here