„Kurti se spremao za rat protiv Srbije“

sputniknews.com, Vestionline
6
EPA/GEORGI LICOVSKI

Danica Marinković, koja je kao sudija vodila istrage protiv „najvećih favorita“ izbora na KiM, kaže da se Kurti za rat protiv Srbije spremao od 1991. godine.

– Lider Pokreta “Samoopredeljenje” i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija 1999. nije krio koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine – kaže sudija Danica Marinković, koja je u vreme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija.

– Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi uspeo da organizuje gerilsku mrežu među Albancima u Prištini tokom rata 1999. godine – kaže Marinkovićeva za „Večernje novosti“.

Ona se priseća da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mesta na KiM gde se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savetnik Adema Demaćija, „oca“ OVK, sretao sa predstavnicima međunarodne zajednice.

– Tvrdio je i da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. godine posle Rambujea, nezadovoljan ’mekim‘ pristupom Zapada prema Srbiji – navodi Marinković.

Ona je upozorila i da tu Kurtijevu izjavu iz istražnog postupka ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albansku gerilsku mrežu u gradovima na KiM.

6 COMMENTS

  1. Samo je malo nezgodno u ovoj kampanji koju političari i mediji u Beogrdu vode ZA Tačija i Haradinaja a PROTIV Kurtija što su prva dvojica i stvarno okrvavili ruke naredjujući i ubijjući Srbe a ovaj koga sada pljuju nije. Kako to onda da su prva dvojica Beogradu ok momci a Kurti je crni djavo? Da ipak nije neki poslic, ovo, ono sa prvom dvojicom u pitanju?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here