V. Sekulić
Kristof Lajtl (drugi zdesna) u PKS

Najveću evropsku poslovnu asocijaciju Evrokomore (Eurochambres) i u naredne dve godine vodiće dosadašnji predsednik Kristof Lajtl.

Lajtl je ponovo izabran za predsednika na današnjem plenarnom zasedanju Skupštine Evrokomora, održanom u Rimu, u okviru Trećeg Ekonomskog foruma ove organizacije koja okuplja 46 nacionalnih i 1700 regionalnih i lokalnih komora sa 20 miliona kompanija članica. Za potpredsednike Evrokomora izabrani su Ian Talbot i Stefen Muler, predstavnici irske i švedske komore i prvi put Vladimir Dlouhi, predsednik Privredne komore Češke.

Ističući presudnu ulogu privrednih komora u podršci kompanijama da ojačaju svoju konkurentnost i govoreći o ključnim zadacima u narednom periodu, LajtL je naglasio da digitalizacija evropske privrede koju vodi Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ostaje jedan od ključnih prioriteta Evrokomora.

– Podrška koju smo i ovom prilikom dobili od predsednika Evrokomora, rezultat je njegovog dubokog razumevanja potreba privrede, a za Privrednu komoru Srbije i mene lično priznanje za dosadašnje angažovanje u Odboru za digitalizaciju Evrokomora. To je ujedno i podsticaj da zajedno sa drugim komorama nastavimo rad na kreiranju digitalne komore za novo doba i jedinstvenog seta usluga – zajedničkih digitalnih alata Evrokomora koje ćemo staviti na raspolaganje kompanijama – članicama iz cele Evrope, posebno malim i srednjim preduzećima kako bi se efikasnije digitalizovala i prilagodila brzim tehnološkim promenama – izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomora, koji učestvuje na Ekonomskom forumu u Rimu.

U fokusu Evrokomora u narednom periodu biće i stvaranje uslova za slobodno i fer poslovanje na jedinstvenom tržištu i otvaranje novih poslovnih mogućnosti izvan EU, zalaganje za poboljšanje regulatornog okvira za mala i srednja preduzeća, unapređenje veština u funkciji uspešnijeg biznisa, kao i rešavanje izazova koje donose klimatske promene i primena principa cirkularne ekonomije.

LajtL je u svom obraćanju Skupštini Evrokomora pozvao i evropske političke lidere da zajedno sa komorama rade na sprovođenju ambicioznog plana postavljenog posle ovogodišnjih izbora i pomognu preduzećima, da te ciljeve realizuju.

– Političari definišu ciljeve, ali kompanije ih sprovode u praksi i za to im je potrebna podrška Komore – rekao je Lajtl.

Kristof Lajtl je za predsednika Evrokomora prvi put izabran u januaru 2018, kao dugogodišnji predsednik austrijske komore, uz čiju je mentorsku, ekspertsku i finansijsku podršku Privredna komora Srbije sprovela reformu našeg komorskog sistema i realizuje ključne projekte dualnog obrazovanja i digitalne transformacije privrede. Za lični doprinos razvoju srpske ekonomije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Kristofa Lajtla Sretenjskim ordenom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime