Maču Pikču ponovo otvoren

0

 

Ovaj čuveni lokalitet – jedno od najčuvenijih arheoloških nalazišta u svetu, omiljen je cilj putovanja mnogih naučnika, pustolova i zanesenjaka. Maču Pikču je smešten veoma visoko u Andima, a bio je zatvoren za posete u protekla dva meseca zato što su veliki odroni zemljišta tokom zime oštetili železničku prugu, kao i put koji ga povezuje sa ostatkom Perua.

 

Turističke posete biseru peruanske kulturne baštine, čuvenom gradu-tvrđavi Maču Pikču iz vremena Inka, zvanično su obustavljene u februaru ove godine zbog jakog nevremena koje je zahvatilo jugoistok Perua.

Prvi dan po obnovi saobraćajnih veza, stotine posetilaca su vozom i autobusima krenule ka planinskom gradu-palati, jednoj od najposećenijih istorijskih znamenitosti u Južnoj Americi.

 

Posetiocu nisu krili zadovoljstvo što opet mogu da vide čuvenu drevnu prestonicu starosedelačkog naroda Inka.

 

"Prvi put sam u inostranstvu i vrlo sam srećan što je ovaj grad ponovo otvoren. Morali smo da reorganizujemo svoj put da bismo ga danas završili baš ovde. Srećni smo što smo naišli na ponovo otvoreni lokalitet i što smo do njega uspeli da dođemo", oduševljeno je izjavio jedan turista.

 

"Cele nedelje smo čekali da se otvori Maču Pikču. Zaista smo želeli da dođemo ovde tokom svog puta po ovom delu sveta", dodala je jedna posetiteljka.

 

U vreme velikih odrona na velikoj nadmorskoj visini, turisti koji su se zatekli u blizini drevne prestonice Inka, evakuisani su vazdušnim mostom.

 

Olujne kiše tada su jednostavno odnele delove pruge sa želeničke trase. Srećom, radovi su brzo završeni, a prvi posetioci su obnovljenom prugom uoči Uskrsa stigli u Maču Pikču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here