pixabay.com

Dva komesara Evropske unije izjavila su u utorak u Evropskom parlamentu da izvršna vlast EU još uvek nije spremna da otključa milione evra sredstava za oporavak Mađarske.

Mađarska još uvek čeka da dobije sredstva iz fonda EU za oporavak od 700 miliona evra koji je uspostavljen nakon pandemije COVID-a, a Evropska komisija je navela da sredstva neće biti puštena sve dok vlada Viktora Orbana ne reši dugogodišnja pitanja sudstva i vladavina prava, prenosi Euraktiv.

Govoreći juče u Evropskom parlamentu, komesar za pravosuđe Didije Rejnders pozdravio je novi mađarski zakon podnet u junu, koji ima za cilj da se pozabavi zabrinutošću EU u vezi sa nezavisnošću pravosuđa u Mađarskoj.

– Međutim, to nije kraj procesa. Mađarska takođe treba da završi prateće korake implementacije – rekao je on.

Komesar za budžet Johanes Han rekao je poslanicima EP da je u Mađarskoj već došlo do nekih vrednih promena. On je dodao da je dijalog sa Mađarskom posebno intenzivan o pitanjima koja se tiču sprečavanja rizika od sukoba interesa u upravnim odborima od javnog interesa, kao i o obimu ovlašćenja novostvorenog organa za integritet.

Debata u parlamentu usledila je pošto je Orbanova stranka Fides podnela parlamentu predlog zakona o „Zaštiti nacionalnog suvereniteta“ kako bi se odbranila od, kako je rekla, neprimerenog političkog mešanja stranih lica ili grupa.

– Jasno je da Mađarska nije postigla efikasan ili dovoljan napredak ka ispunjavanju uslova o nezavisnosti pravosuđa. U stvari, izgleda da mađarska vlada ulaže više napora da sabotira i izbaci iz koloseka reforme nego da ih sprovede – rekao je Jeroen Lenaers, poslanik EPP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here