Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je počela dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga i obećao veću vojnu pomoć Kijevu.

Makron je, na konferenciji za novinare, posle sastanka sa liderima Poljske i Nemačke, takozvanog Vajmarskog trougla, rekao da će biti učinjeno sve da se pomogne Ukrajini u kontraofanzivi, preneo je Rojters.

Makron je istakao da je pojačana isporuka municije, naoružanja i borbenih vozila Ukrajini i najavio da će biti nastvaljena i narednih dana i sedmica.

Na pitanje da li je Nemačka saglasna da je Ukrajini potrebno da dobije bezbednosne garancije na samitu NATO-a u julu, nemački kancelar Olaf Šolc odgovorio je potvrdno, navodeći da je to potrebno učiniti na “veoma konkretan način”.

Trilateralni sastanak u Parizu trebalo je da pošalje signal o jedinstvu između istočne i zapadne Evrope po pitanju Ukrajine, prenela je britanska agencija.

Makron i Šolc rekli su da podržavaju sporazum o migrantima o kojem su se dogovorili ministri unutrašnjih poslova EU prošle sedmice, prema kojem će svaka zemlja koja odbije da primi određenu kvotu migranata morati da plati 20.000 evra po osobi.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je, međutim, povodom tog sporazuma, da je “skeptičan”. Duda je istakao da je Poljska primila veliki broj ukrajinskih izbeglica i da za to nije dobila sredstva od EU, kao i da namerava da nastavi da prima izbeglice iz Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here