EPA-EFE
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Govoreći na Globsek samitu u Bratislavi, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su zapadne sankcije “gurnile Belorusiju ka Rusiji”, preneo je danas “Kijev independent”.

– Stavili smo ga (Lukašenka) u situaciju da bude na kraju ‘zarobljen’ Rusima – rekao je Makron, aludirajući na sankcije koje su uvedene Minsku nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kada je došlo do nereda jer je opozicija tvrdila da su glasovi pokradeni.

– Ako je vaše pitanje – da li smatram da treba da bude agresivniji prema Belorusiji, moj odgovor je ne. Smatram da bi bila naša greška da povećamo konflikt – izjavio je Makron 31. maja.

On je dodao da “treba pritiskati Belorusiju da se ne uključuje u rat”.

– Rusija je koristila Belorusiju kao lansirnu rampu za moskovski rat, ali Belorusija nije deo ovog rata i ne raspoređuje vojsku, niti kapacitete ka Ukrajini – dodao je Makron.

Makron je ocenio da su izbori u Belorusiji 2020. godine bili “lažni” i da “Lukašenkov režim ne poštuje vladavinu prava”, ali je istakao i da je Belurisija bila zemlja u kojoj je, kao predsednik i deo ove administracije, želela da se priključi NATO i bila je vrlo oprezna sa Rusijom”.

Beloruski opozicioni lider Svetlana Tihanovska komentarisala je Makronov govor, rekavši da “Evropa, danas, mora da pošalje jednu poruku”.

– Evropa treba da kaže – ukoliko ne poštujete naše vrednosti, neće biti nikakve trgovine. Ukidanje sankcije na beloruske proizvode bi tiranima širom sveta dalo osećaj da su van domašaja pravde – rekla je Tihanovska, dodaje kijevski list.

1 COMMENT

  1. Nikoga vi niste nigde gurnuli. Luki je falsifikovao izbore, vrlo je blizak Putinu i pre sankcija i rata. Makron ti i nisi vise tako bitan. Cak ni u svojoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here