Merkelova govori šta narod želi

0

Koristi istraživanja javnog mnjenja kao osnovu za političo delovanje: Angela Merkel
 

“Špigl“ je naveo da je kabinet nemačke kancelarke provodio istraživanja javnog mnjenja što je kasnije poslužilo kao osnova za njeno političko delovanje.

 

Nemačka opozicija je u proteklim godinama nekoliko puta navodila da Merkelova svoj kredibilitet gradi na tome što osluškuje i poštuje stavove javnog mnjenja, te da su oni temelj za gradnju njene politike, kako spoljašnje, tako i unutrašnje.

 

“Špigl“ navodi da je došao do istraživanja rađenog 2009. godine o klimatskim promenama, čiji rezultati su identični merama koje je Merkelova predložila Bundestagu.

 

“Ja radim ono što mislim da je ispravno i važno. Osvrtati se na rezultate anketa je potpuno pogrešno“, istakla je Merkelova 2006. godine, kada su prvi put potekle glasine o tome da ona govori šta nemački narod želi da čuje.

 

Ipak, javna istraživanja javnog mnjenja su u poslednjih nekoliko meseci blokirana, posle zahteva opozicione Zelene partije za njihovim uspostavljanjem i javnim objavljivanjem rezultata.

 

Opozicija takođe navodi da su istraživanja koje je organizovao kabinet Merkelove koštala čak 2 miliona evra po godini i da je to nemačkoj kancelarki dalo veliku prednost u odnosu na konkurenciju, te da je to razlog što ona opstaje na političkoj sceni.

 

“Sa takvom mašinerijom Merkelova može da napravi takvu kampanju da ju je gotovo nemoguće pobediti, a rezultati njihovih istraživanja ne mogu da promaše ni procenat“, rekao je član Zelene partije Malte Spic.

 

Merkelova je na poziciji kancelarke od 2005. godine, a uspela je da ostvari i dva reizbora, 2009. i 2013. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here