Mićunović: Ne zaslužujemo da nas kazne

0

 

Dragoljub Mićunović: Sarađujemo sa Haškim tribunalom
 

"U tome nas podržavaju skoro sve članice Evropske unije izuzev Holandije", rekao je Mićunović i dodao da je u razgovoru s tamošnjim kolegama stekao utisak da Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije na putu ka EU.

Mićunović je, u intervjuu za "Blic", ocenio da "Holandija ne želi da bude shvaćena kao naš neprijatelj i da mi o njima mislimo kao o osvetničkom, ksenofobičnom svetu", i naglasio da "i oni traže izlaz iz postojeće situacije".

Dva dana pre dolaska glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, od čijeg izveštaja o saradnji s Tribunalom zavisi deblokiranje daljeg puta Srbije u EU, Mićunović smatra da nema argumenata za tvrdnju da ne sarađujemo dovoljno.

"Uveravali su nas i ljudi iz Vlade i iz parlamenta da Holandija nema ništa protiv Srbije. Mi smo ih uveravali da Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom, da činimo sve sto možemo, jer ta saradnja nije samo u hapšenju jednog begunca", rekao je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Na pitanje da li je neko pružio dokaze ili uveravanja da Ratko Mladić nije u Srbiji, Mićunović je kazao da "takvih dokaza nema ni kod inostranih službi kojima sarađujemo".

"Lično ne verujem da bi bilo koja zemlja rizikovala da ga čuva niti ima razloga za to. Realnije je da je na Balkanu, teritoriji BiH, Srbije ili Crne Gore. Rekli smo sagovornicima u Holandiji da uzmu u obzir kontekst i razmisle da li je Mladića lako uhapsiti, samo zahvaljući volji državnih organa", kazao je Mićunović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here