Z. K. Munja
Miroslav Ilić

Miroslav Ilić je prošle godine obeležio jubilej – 50 godina na estradi. No, malo ko zna ko je njemu najviše pomogao kada je bio na samom početku.

To je bio kompozitor i tekstopisac Obren Pjevović, koji je živeo u Mrčajevcima veliki deo svog života – mestu gde je rođen i odrastao Miroslav.

Ilić je vrlo emotivan kada priča o Obrenu, što se pokazalo i kada smo sa njim razgovarali povodom događaja “Moravsko predvečerje” gde će, između ostalih, i ovaj pevač izvoditi pesme koje je tekstopisac stvorio.

– Kako ne bih bio emotivan. Čika Obren je prvi čovek koji je prepoznao nešto u mom talentu i koji mi je pružio priliku. I to odmah u startu, on je stvorio legendarnu pesmu “Voleo sam devojku iz grada” – rekao je Miroslav za 24sedam na početku razgovora, pa nastavio:

– On je čovek u čijem sam se ja krilu formirao, i kada je u pitanju odnos prema narodnoj muzici, a i mnogo toga sam naučio od njega što nema veze sa muzikom, kako da se nosim sa životom. Nikad nisam zaboravio, tamo osamdeset i neke godine, kada je bilo izvesno da Miroslav zauzima jedno vrlo zavidno mesto u ovom zanatu, i kada mi je čika Obren Pjevović rekao: “Miroslave, nikad nemoj da zaboraviš odakle i kako je počelo. Uvek da si na zemlji, sinko”. To nikad nisam zaboravio i smatram najvećim uspehom. Ja na sebi ne vidim ožiljke te dugogodišnje popularnosti i šta ona nosi.

Miroslav se potom osvrnuo i na estradnu scenu danas, te otkrio da li vidi nekog ko će moći, nekada u budućnosti, da se nađe na sceni kada se budu izvodile njegove pesme.

– Siguran sam da hoće. Možda zvuči prepotentno, ali sam siguran da će takvo veče jednog dana biti organizovano. A što se tiče estrade, da vam kažem, davno je u ovoj zemlji počelo da se priča o tržišnoj ekonomiji, a ja sam se smejao. Ali ovaj zanat je uvek funkcionisao po tom principu – šta traži tržište. Ja nemam problem sa tim, ali imam problem sa tim što je taj naš tradicionalni zvuk skrajnut, voleo bih da postoji neki balans. I to nije samo kod nas – rekao je pevač, pa nastavio:

– Svašta se danas kod nas podvodi pod folk, jer to se više prodaje. Ako ima ko da ih sluša, može, to je tržište. Ima puno sjajnih pevača, koji vladaju trenutno – Aca Lukas, Aco Pejović, Saša Matić, Aleksandra Prijović. Ona je, mogu reći, vrlo talentovana devojka i ja bih voleo da je vidim u budućnosti da malkice ode ka tradicionalnijem. Ima čime, baš je talentovana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here