Vesti
Prota Đuro sa Slavišom Đokićem i njegovim sinom Maksimom

U proteklu sredu, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su veliki pravoslavni praznik – Đurđic, sećanje na prenos moštiju Svetog velikomučenika Georgija u novi hram.

Svečano je bilo i u Sabornom hramu Svetog Đorđa u sidnejskom predgrađu Kabramata, gde je liturgiju služio protojerej Goran Ćećez, dok je dvadesetak kolača slavarima presekao starešina hrama, protojerej-stavrofor Đuro Đurđević.

Među slavarima je bio Predrag Tošović sa sinom Mihailom

Posebnu prazničnu draž u kabramatskoj svetinji dali su mladi slavari sa sinovima i kćerima, koji će u godinama koje dolaze čuvati i negovati verske, kulturne i nacionalne tradicije našeg naroda, koji je uhljeblje našao pod australijskim nebom.

U svojoj besedi, otac Goran Ćećez je lepim rečima vernicima i slavarima čestitao praznik, a u hramu je bio veliki broj ljudi, bez obzira na to što je za mnoge bio radni dan.

Protojerej Goran Ćećez čita jevanđelje

Prema učenju pravoslavne crkve, dan svetog Georgija ili svetog Đorđa, u našem narodu se slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i 6. maja kao Đurđevdan, kada se obeležava dan njegove smrti.

U crkvenom kalendaru Đurđevdan je obeležen crvenim slovom, a iako Đurđic nije, smatra se da je od velikog značaja za crkvu.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Georgije je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere.

Ta ikona je, po nepisanom pravilu, u domovima onih koji slave Đurđevdan. Na ikonama za praznik Đurđic, ovaj svetac se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U srednjovekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima Sveti Đorđe je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, predstavnik sila dobra i čistote novozavetne vere.

Smatra se da je Đurđic po brojnosti svečara na osmom mestu svih slava u Srba.

U susret Aranđelovdanu

Srpska pravoslavna crkva i vernici će u ponedeljak 21. novembra proslaviti još jedan veliki hrišćanski praznik – Aranđelovdan, koji je krsna slava mnogiih porodica u Australiji.

Kako nas je obavestio starešina kabramatske crkve, prota Đuro, tog dana sečenje slavskih kolača slavarima je od 7.30 do 9.00 časova ujutru, a sveta liturgija počinje u 10.00.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here