EPA/Jim Lo Scalzo

Ekonomija Kine ima snažan skok, njen privredni rast će činiti oko jedne trećine ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u govoru održanom na Kineskom razvojnom forumu 2023.

Georgijeva je snažan privredni oporavak Kine opisala kao “pupoljak” u svetskoj ekonomiji, čiji je oporavak trenutno teško ometen pandemijom, geoekonomskom podelom i rizikom u oblasti finansijske stabilnosti, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Ona je ukazala da oporavak kineske ekonomije donosi ohrabrujuću vest za svetsku ekonomiju.

Prema analizama MMF-a, svaki procentni rast kineske ekonomije bi pomogao da prosečan rast u drugim azijskim ekonomijama bude veći za 0,3 odsto, navela je Georgijeva.

MMF je u januaru ove godine povećao prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine na 5,2 odsto, sa 4,4 odsto predviđenih u oktobru prošle godine.

Georgijeva je u govoru iznela nekoliko predloga u vezi sa budućim ekonomskim rastom Kine.

Prema njenom mišljenju, težište ekonomskog rasta bi trebalo da, sa rasta zasnovanog na investicijama, prelazi na rast utemeljen na potrošnji, a takođe je veoma važan zeleni rast, što će Kini pomoći da ostvari kvalitetniji i inkluzivniji rast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here