Mračna prošlost Obamine porodice

0

Obamin polubrat: Mark Obama Ndesanđo

Da je Barak Obama ostao duže uz svoga oca istovetnog prvog i srednjeg imena i prezimena, da nije došlo do brzog razvoda između Kenijca i Obamine majke En Danham, verovatno bi današnji američki predsednik uz pomoć svog osvedočenog spisateljskog dara odavno napisao knjigu kakvu ovih dana promoviše njegov mlađi američki polubrat Mark, koji već sedam godina živi i radi u Kini.

 

Za svog oca polubrat najmoćnijeg predsednika na svetu tvrdi da je bio, ne samo alkoholičar, već da je nasiljem nad majkom i sinovima zagorčao njegovo detinjstvo u Keniji. A aveti tog nesrećnog detinjstva prate ga i dan danas.

 

 

Barak Husein Obama: Otac američkog predsednika

 

"Moj otac Barak Husein Obama često je tukao i majku i mene… Sećam se majčinih vapaja iz susedne prostorije. Bio sam dete, nisam tada umeo da joj pomognem. Zbog ovih košmara promenio sam prezime u očuhovo. Vratio sam prezime Obama tek kada je moj stariji polubrat postao predsednik. Tada sam shvatio da se strah pretvorio u nadu i prihvatio svoga oca onakvog kakav je bio sa svim njegovim demonima”, rekao je Mark prilikom intervjua američkom nacionalnom radiju En-Pi-Ar i u internetskom razgovoru sa čitaocima "Vašington posta”.

 

 

Obamini roditelji: Barak Husein Obama i An Dunham

 

Ovih dana izašao je i njegov roman "Od Najrobija do Šendžena” gde na dvesta pedeset stranica opisuje nesreću porodice izrasle iz braka između Amerikanke jevrejskog porekla i Kenijca, visokih akademskih zvanja, sklonog alkoholizmu i porodičnom nasilju.

 

U ovom "poluautobiografskom romanu” (kako ga svrstavaju američki kritičari) ne pominje se nijedan polubrat ili sestra, već samo dečak Dejvid i njegov nesrećni život u Najrobiju.

 

 

No koment!

Bela kuća za sada ne komentariše najnovija otkrića o porodičnim neprilikama iz najbližeg srodstva sa predsednikom.

Obama Senior imao je šestoro dece sa tri žene. U SAD na studije je došao kada mu je prva žena iz Kenije bila u drugom stanju i oženio se majkom sadašnjeg američkog predsednika, a da se po svemu sudeći nije ni razveo od prve žene. Kada se Barak Obama rodio, otac je otišao na postdiplomske studije na Harvard, razveo se od Barakove majke i oženio Amerikankom Rut Nidesand. S njom se vratio u Keniju, kada je stekao harvardsku magistraturu iz ekonomije. Istovremeno je održavao veze i sa svojom prvom ženom.

 

Mark nije hteo da otkrije koliko mu je godina, niti želi da detaljno hronološki opisuje svoj život. Sve će to doći na red kad dovrši pravu autobiografiju čije pisanje je u toku.

 

Mark se posle detinjstva provedenog u Najrobiju školovao u Americi na najprestižnijim univerzitetima. Završio je matematiku i fiziku na Braunu, magistarsku diplomu stekao je na Stanfordu. Uspešan je pijanista, usavršava se u kaligrafiji, tečno govori kineski…

Jedva čekaju knjigu

Američka javnost gori od nestrpljenja da se i nova knjiga njihovog sunarodnika u tako bliskom srodstvu sa popularnim predsednikom pojavi u knjižarskim izlozima. Ističu se svi do sada poznati podaci o Marku koji "toliko liči na svog starijeg polubrata, da ne može biti zabune”.

Posle jedanaestog septembra 2001. izgubio je posao u Americi, u firmi za telekomunikacije, i odselio se u Kinu. U Šendženu, vrlo blizu Hongkonga, počeo je da daje časove iz engleskog i klavira, da uči kineski i posvetio se, poput Davida iz njegovog prvog romana, pomaganju deci u sirotištima. Oženio se Kineskinjom.

 

Impresionirani Amerikanci pitaju se kako se desilo da su oba brata tako briljantna i svestrana, sa tako jakim akademskim titulama. Ne upuštaju se u ocenjivanje njihovog zajedničkog oca i njegovih (ne)dela, ali konstatuju da je i on briljirao na Harvardu.

 

Mark ističe da se sa svojim "voljenim bratom” sastajao kratko do sada nekoliko puta. Bio je i na inauguraciji, a videli su se i kada je Barak Obama, dok još nije uplivao u političke vode, posetio domovinu svoga oca – Keniju. Otac tada već nije bio među živima. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći koju je sam izazvao vozeći u pijanom stanju.

 

Mnoge od ovih detalja otkrio je Barak Obama u memoarima "Snovi moga oca” koji su izašli još 1995, pošto je Obama izabran za prvog crnog predsednika časopisa "Harvard lo rivju”, i pre nego što je počela njegova blistava politička karijera.

 

Mnogo toga o svom ocu tada nije znao, a nešto je mogao da nasluti što se vidi i iz njegove knjige. Markovi najavljeni memoari mogli bi da dopune ovu sliku. Istovremeno čuje se da neka od kenijske dece rođena sa ženom sa kojom je prvi put stupio u brak takođe nameravaju da napišu priču o svom ocu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here