Naša omladina najlepša na svetu!

0

 

 

Pored domaćina, učestvovali su i folklorni ansambli "Kosovski božuri" iz Okvila, "Kralj Petar Drugi" iz Vajnone kod Hamiltona i "Stevan Sinđelić" iz Kičinera.

Jubilej
 

Koncert povodom značajnog jubileja, 30-godišnjice uspešnog rada Folklornog društva "Gavrilo Princip" iz Vaterloa biće održan 17. aprila. Godišnjica će biti proslavljena u Kulturno-sportskom centru "Merihil", na sredokraći puta između Kičinera i Gvelfa.

Mlade Srpkinje i Srbi iz ovih ansambala, uz podršku oko 800 ljubitelja folklorne igre – koliko se te večeri okupilo u sali u Vaterlou, igrali su i pevali srpske izvorne narodne igre i pesme iz svih krajeva otadžbine. Ova deca, iako su mnoga rođena u Kanadi, i na ovaj način su pokazala da se otadžbina nikada ne zaboravlja, ona je uvek prisutna, pa i kroz igru i pesmu.

 

Za njihov uspešan nastup, koji je publika u svakom trenutku nagrađivala burnim aplauzom, svakako da su zaslužni koreografi. Oni svojim nesebičnim radom približavaju mladim ljudima, kroz pesmu i igr, zemlju očeva i dedova.
Prelepe koreografija na ovogodišnjoj "Folklorami" pripremili su Dragan Čokić (Okvil i Kičiner), Miroslav Bata Marčetić (Vajnona), Dragana Vlaisavljević i Mile Perić (Vaterlo).

Pre početka "Folklorame" skup je blagoslovio i održao molitvu otac Goran Gojković, sveštenik u crkvi Svetog Đorđa u Vaterlou. Da ova smotra folklora u potpunosti uspe veliki doprinos dali su i predsednici folklornih društava Zorana Ždero iz Okvila, Ružica Radojičić iz Kčinera, Sonja Trifunović iz Vajnone i Ljuba Milošević iz Vaterloa.

Slavljenici

"Folkloramu" u Vaterlou obeležilo je i slavlje dvojice učesnika. Filip Rangelov je baš tog 14. februara navršio 18 godina, a njegov drug iz ansambla "Gavrilo Princip" Neven Vinčić postao je punoletan nekoliko dana ranije. Za njih je pripremljena mala svečanost, a organizatori su im punoletstvo čestitali uz rođendansku tortu.

Program je vodila Đina Okuka, a posle smotre folklora goste je do ranih jutarnjih sati zabavljao "Nostalgija bend" iz Toronta. Učesnici na kraju nisu štedeli komplimente za odličnu organizaciju i prijem u Vaterlou.

– Naši ljubazni domaćini dočekali su nas toplo i srdačno – kaže Radmila Živković iz Misisage, bivši stanovnik Subotice. – Nismo znali za ovaj srpski dom i prijatno smo iznenađeni lepotom ambijenta. Sala je prelepa, usluga odlična, a naša razigrana omladina je najlepša na svetu. Svakako da ćemo doći ponovo.

– Jednostavno, bravo za organizatora i za izvođače prelepih srpskih igara i pesama – kaže Ivan Gracić, bivši Sarajlija, danas građanin Kičinera. – Zaista je šteta što ova dece zbog daljine ne mogu otići u maticu da na tamošnjim festivalima pokažu koliko vrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here