NATO pojačava prisustvo na istoku

0

Solidarnost saveznika: Anders Fog Rasmusen
 

"Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i bezbednost na starom kontinentu. Rusija tvrdi da su naše aktivnosti neprijateljske. To nije istina. To je apsurdno. Naš odgovor je solidarnost saveznika", kazao je Rasmusen nakon susreta sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim.

 

"Naša privrženost kolektivnoj odbrani je čvrsta kao stena. Sada i ubuduće. Zato saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju bezbednost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavićemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmeštanja trupa NATO", rekao je Rasmusen.

 

Porošenko: Prorusi razumeju samo jezik sile

 

Generalni sekretar NATO i poljski predsednik složno su ocenili da septembarski samit NATO buduće prioritete i planove NATO mora da prilagodi novoj realnosti na istoku Evrope i u odnosima sa Rusijom. "Poljska je dosledno za povratak članu V (o kolektivnoj odbrani NATO). Radi se o proporcijama, da na prvo mesto ide odbrana samog saveza. Računamo na to da će se povećati realna sposobnost za odbranu na celoj istočnoj granici. To je najbolji odgovor NATO na pretnje", kazao je predsednik Komorovski.

 

Anders Fog Rasmusen kao i sinoć nakon susreta sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim i poljskim ministrom odbrane Tomašom Semonjakom pozvao je i danas Rusiju da povuče svoje snage sa granica sa Ukrajinom, ispuni svoje međunarodne obaveze i da se uključi u konstruktivni politički proces rešavanja krize u Ukrajini. 

 

NATO: Ne znamo da li su se povukli Rusi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here