Nedostatak sna vodi ka lošim navikama u ishrani kao što je prejedanje hranom bogatom šećerima i mastima, što dalje može uzrokovati brojne poremećaje kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i na kraju infarkt.

U najnovijoj studiji koja je objavljena u “Journal of the American Heart Association” napominje se da čak jedna trećina tinejdžera nema dovoljno sna, što uzrokuje pojavu gojaznosti i sve veću zastupljenost dijabetesa kod mlađe populacije.

Doktorka Kerol Aš, stručnjak za spavanje, ističe da neredovne navike u spavanju vode ka uzimanju više hrane nego što je potrebno.

– 500 do 1.000 kalorija dnevno konzumiraju ljudi koji manje spavaju. Usled nedostatka sna, mozak ne kontroliše dobro impulse tela što dovodi do sve veće potražnje za hranom, naročito šećerima i brzom hranom koja je visokokalorična – kaže doktorka Eš za Si Bi Es.

Prazne kalorije iz šećera i masti razbuđuju organizam i onda se upada u pakleni krug ponavljanja nesanice i unosa previše hrane.

– Šećer povećava insomniju i onda su svakim danom potrebne veće doze kako bi telo ostalo aktivno – ističe doktorka Eš.

Unos kalorija, veći nego što je potreban organizmu, dovodi do prekomerene težine koja može uzrokovati pojavu dijabetesa tipa 2. Pošto višak kilograma opterećuje krvne sudove, gojaznost je opasna i zbog većeg rizika od srčanog udara.

Da bi se prekinuo ovaj fatalni ciklus potrebno je promeniti životne navike i u ishranu uključiti više voća i povrća, kao i zdravih proizvoda koji mogu pomoći da se uspostavi redovna navika odlaska na spavanje. Kerol Eš savetuje da je pre odlaska u krevet najbolje konzumirati laganu večeru koja ne sadrži previše kalorija, šećera i ugljenih hidrata. Nekoliko sati pre spavanja treba pojesti laganu salatu uz čašu jogurta, kako bismo svoje telo opustili i lakše zaspali. Ove navike bi trebalo redovno praktikovati i uspostaviti svojevrsni “ritual”, koji će pomoći da se na spavanje ide ranije i time prekine krug koji može biti izuzetno opasan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here