Nemcima pomoć od 200 miliona

0

Da i komšiji crkne krava:Brazilci priželjkuju poraz Mesija i gaučosa
 

Prvi put od mondijalskog početka, već mesec dana, Rio de Žaneiro pogodila je jaka, celodnevna kiša. Kao da je i nebo poslalo komentar na nacionalni debakl u šta se pretvorio istorijski poraz najboljih fudbalera "najfudbalskije države na svetu", kako je Brazil karakterisan decenijama. Utisak sa strane je da, ipak, Brazilci žive još u stanju šoka. Da tek treba da se probude i shvate šta im se zaista dogodilo u Belo Horizonteu, u meču polufinala Mondijala koji su izgubili od Nemačke (1:7).
Po povratku u Rio, sa polufinalnog dvomeča, taksista kao da je želeo da nam kaže kako ne prati fudbal. Tek na pitanje o tome kako se oseća, spušta palac nadole, pa pušta volan i pokazuje sedam prstiju i prekriva lice.
U svakoj drugoj situaciji, bilo gde na svetu, kad dobiješ "sedmicu" – vrištiš od sreće. Vrištali bi i Brazilci, ali tuga je ovih dana jača od besa. Momak iz brazilskog ministarstva sporta, upoznali smo se još pred gostovanje "orlova" u Sao Paolu, sav srećan otkriva da je našao utehu:
– Verujte mi, ima gore i od ovoga što nam se dogodilo – tvrdi i smeška se.
Da čujemo.
– Poraz od Argentine u finalu! To da nam se dogodilo, bilo bi gore nego ovo što smo videli u Belo Horizonteu – kaže Rikardo. – Znate, mi smo ti čudan narod, s neobičnim emocijama. Sve shvatamo prenaglašeno. Posle svake pobede radovali smo se i mislili da smo najbolji na svetu. A nije bilo tako, pošteno rečeno. I sad, kad se dogodilo to što se dogodilo, sad nam niko ne valja od igrača. Skolari je preko noći postao najgori trener na svetu, neko ko ne zaslužuje da vodi našu selekciju. A bajke su se pričale o njemu pred Mondijal.
Priznali smo Rikardu da nama Srbima ta njegova priča zvuči apsolutno poznato. Gledali smo je u brojnim reprizama, kroz istoriju. Nismo, ipak, mi glavna tema. Mi smo na vreme izlečili naše mondijalske muke. Ali kako da bude bolje Brazilcima?
– Kako? Svi navijamo za Nemačku! Eto nam sreće opet ako Argentina izgubi u finalu – sav srećan kaže Rikardo što je našao formulu da njemu i naciji bude bolje.
Dželat je preko noći postao nada, uteha i spas. I tako su Nemci preko noći dobili 200 miliona navijača. Istom brojkom barata se u njihovom komšiluku, ali u hiljadama. Navodno, sprema se prava invazija Argentinaca, 200.000 gaučosa bi slavili titulu svetskog šampiona na ulicama Brazila.
I za kraj jedna slika Brazila posle "apokalipse". Negde u prvim izveštajima za "Vesti", pre nego što je Marakana otvorila program za šampionat sveta utakmicom Argentina – Bosna i Hercegovina, nekoliko redova bilo je posvećeno metrou koji vodi do slavnog brazilskog stadiona. Umesto obične najave sledeće stanice, uobičajene situacije svuda u svetu, uoči prilaska Marakani glas koji šokira putnike. Spiker doslovce urla u mikrofon i kao da opisuje postizanje gola na način tipičan za južnoameričke televizijske prenose. Sa dugouzlaznim i dugotrajnim "Marakanaaaaaaa"… U prvoj vožnji posle debakla u Belo Horizonteu više nije bilo scene koja je uveseljavala putnike čitav mesec. Brazil je zanemeo!

 

Nejmar: Navijaću za Mesija
Povređeni brazilski fudbaler Nejmar, suprotno većini zemljaka, poručio je da će u finalu navijati za Argentinu zbog saigrača iz Barselone Lionela Mesija i Havijera Maskerana.
– Mesi je osvojio skoro sve i zaslužuje da bude šampion. Navijam za njega da postane svetski šampion. On je moj saigrač i prijatelj – rekao je Nejmar, koji je mogao da ostane nepokretan posle teške povrede kične u duelu sa Kolumbijcem Zunigom.

Brazil po lošem pamti i Jugoslaviju
Na stranice brazilskih medija uspela je u stanju opšteg očaja da uđe i selekcija Jugoslavije. Podsetili su u najpopularnijem listu "Globo" na detalj star tačno osam decenija kad je brazilski tim primio više golova nego nedavno, od Nemačke u Belo Horizonteu. Dogodilo se to u Beogradu, 3. juna 1934, kad je jugoslovenska selekcija pobedila sa 8:4.
Za tim koji je predvodio selektor Boško Simonović, trostruki strelac u utakmici protiv reprezentacije Brazila na stadionu BSK bio je Blagoje – Moša Marjanović, dok je jedan gol postigao i drugi veliki as tog doba, Aleksandar -Tirke Tirnanić.

Kome su potrebne ulaznice?
O ulaznicama ne prestaje da se priča u Brazilu… Najpre je bila jagma da se dođe do njih, od prvog dana prodaje. Potom je kao i uvek u ovakvim situacijama otkrivena zavera. Usledila su hapšenja zbog malverzacija, preprodaje i falsifikovanja.
A onda se dogodio poraz od Nemačke u polufinalu i sada brazilski navijači pokušavaju da spasu šta se može, s obzirom da nisu žalili novac da gledaju finale u Riju, a sada bi po svaku cenu da izbegnu tu frustraciju s obzirom da će za trofej da se bori Argentina.

 

 

 

 

MEČEVI ZA KRAJ
1 X 2
MEČ ZA 3. MESTO
Subota, 12. jul
Brazil – Holandija (22.00) 2.23 3.60 3.06
FINALE
Nedelja, 13. jul
Nemačka – Argentina (21.00) 2.26 3.19 3.38

 

ZAVRŠNICA SVETSKOG PRVENTSVA
OSMINA FINALA
Brazil – Čile p 3:2 – 1:1
Kolumbija – Urugvaj 2:0
Holandija – Meksiko 2:1
Kostarika – Grčka p 5:3 – 1:1
Francuska – Nigerija 2:0
Nemačka – Alžir pp 2:1
Argentina – Švajcarska pp 1:0
Belgija – SAD pp 2:1

ČETVRFINALE
Brazil – Kolumbija 2:1
Nemačka – Francuska 1:0
Holandija Kostarika p 4:3 – 0:0
Argentina – Belgija 1:0

POLUFINALE
Nemačka – Brazil 7:1
Argentina – Holandija p 4:2 – 0:0

ZA 3. MESTO
Brazil – Holandija 12.jul

FINALE
Nemačka – Argentina 13.jul

Napomena: pp – posle produžetaka, p – penali

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here