Tanjug
Važni za opstanak našeg naroda: Filijala MTS u severnom delu Kosovske Mitrovice

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je rekao da je za opstanak srpskog naroda na KiM važno da Telekom opstane kao provajder u pokrajini. On je, govoreći o odluci Uprave za zaštitu konkurencije u Prištini da kazni filijalu MTS na KiM sa 1,56 miliona evra, ocenio da je cilj te kazne da se spreči širenje MTS-a.

Stalan pritisak

– Otkako je ova administracija na vlasti, imamo problema i stalan pritisak, koji je kulminirao u avgustu, kada su probali da nas potpuno isključe. Ta akcija je propala zbog velike podrške međunarodne zajednice. Sada idu na plan B, probaju da spreče naše širenje, pogotovo u konsolidaciji malih kablovskih operatera u srpskim enklavama, jer su tu mali operateri koji dugoročno ne mogu da izdrže s poslovanjem – kazao je za TV Prva.

Bitno je, navodi Lučić, da se MTS konsoliduje i zadrži u svakom srpskom domaćinstvu stabilan internet i TV, tj. komunikaciju sa svetom.

– Oni pokušavaju da spreče buduće akvizicije, pa smo odbijeni prošle nedelje prilikom kupovine malog kablovskog operatora u Gračanici, a na silu pokušavaju da revidiraju i stare akvizicije – naveo je Lučić.

On objašnjava da privremene prištinske institucije po ko zna koji put krše sopstvene zakone, jer je Telekom imao četiri kablovske akvizicije 2019, urađene po starom zakonu, gde je bilo jasno precizirano da, ako je prihod neke kompanije ispod nekog godišnjeg prihoda, ta transakcija ne mora da se prijavljuje Agenciji za zaštitu konkurencije. Oni su, kaže, promenili, u međuvremenu taj zakon i sada tvrde da su ga promenili zbog Telekoma.

Siguran u pobedu

– Izbacili su te pragove, upisali da morate uvek da prijavite akvizicije, a onda nezakonito pokušavaju da na naše stare akvizicije primene novi zakon i da tom kaznom od milion i po evra, jer nismo prijavili akvizicije, da nas nateraju da ih opet prijavimo kako bi pokušali nekako retroaktivno da odbiju. To je pravno nemoguća situacija – objasnio je Lučić.

Najavio je da će se Telekom protiv toga boriti tužbom Privrednom sudu, koja ne odlaže izvršenje naplate tih milion i po evra.

– Na tu kaznu smo bili spremni. Ona je nesrazmerna i trebalo bi da bude duplo manja, ako gledate njihov zakon po našem prihodu na KiM. Podnećemo tužbu sudu i tražićemo odlaganje presude, mada ne verujem da će nam to uslišiti – objasnio je prvi čovek Telekoma.

On, kao i u avgustu, očekuje pomoć stranih ambasada u Prištini. Dodaje i da je ovo blaži slučaj jer je tada, Priština htela skroz da ih isključi.

– Potpuno sam siguran da ćemo sada pobediti, jer striktno vodimo računa da poštujemo Briselski sporazum. Taj sporazum nas štiti, a Kurtijeva agencija po ko zna koji put krši zakone i oni to znaju – naveo je on.

Generalni direktor Telekoma je po ovom pitanju, veoma optimističan.

– Ne samo da ćemo rešiti ovaj problem, nego smo krenuli u kontranapad. Pokrenuli smo inicijativu da konačno rešimo dobijanje i treće mobilne licence kako bi na celom KIM pružili mobilne usluge – zaključio je on.

Uticaj dijaspore

Generalni direktor Telekoma je govorio i o širenju u dijaspori.

– Očekujem da će kompanija za dve do tri godine imati preko milion korisnika u dijaspori i da će dijaspora značajno uticati i na prihod čitavog Telekoma Srbija – naveo je generalni direktor srpske kompanije.

Stiže dividenda

Vladimir Lučić je rekao da će 27. decembra dobiti dividendu, pre svega država sa 58 odsto, četiri miliona malih akcionara i bivši i sadašnji radnici Telekoma i Pošte, u ukupnom iznosu 6,7 milijardi dinara.

U bruto iznosu akcionarima će dobiti 8,40 dinara po akciji, uplatom sa računa Telekoma, dok će ostalima ići preko Centralnog registra HOV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here