EPA/STRINGER
Foto: Arhiva

Bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji dostigla je kritičnu tačku i krajnje je vreme da budemo spremni da se zaštiti srpski narod kako se ne bi ponovila “Oluja”, ocenio je vojni ekspert, admiral Boško Antić, novu eskalaciju nasilja i napetosti u južnoj srpskoj pokrajini. Sve je počelo prošlog petka bacanjem tri bombe na kuće predstavnika srpske lokalne samouprave u Ranilugu, a nastavljeno napadom na srpske mališane u Severnoj Mitrovici, da bi kulminiralo ubistvom albanskog policajca u Banjskoj, na severu pokrajine, za šta su predstavnici prištinskih institucija odmah optužili Beograd.

Produbljivanje straha

– Nasilje nad Srbima ne prestaje, jer se želi kod preostalog življa izazvati osećaj da ih niko ne štiti i da im je jedini izlaz napuštanje KiM i sve je podređeno tom cilju. Zato sam uveren da će se napadi nastaviti. Napad na srpsku decu u Severnoj Mitrovici nije nimalo slučajan, jer se svesno ide na produbljivanje straha kod Srba za bezbednost i živote onoga što im je najvrednije, a to su njihova deca – ističe admiral Antić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštio da se napad odigrao u subotu u 17.50 u Mikronaselju dok su se deca igrala.

– Lice albanske nacionalnosti izvadilo je dva noža i krenulo ka njima uzvikujući zastrašujuće pretnje. Deca uspela da pobegnu sa igrališta u obližnju zgradu – objasnio je Petković i naveo da je to 16. napad na srpsku decu od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

– Njegova pretnja da će Srbi da pate i plate se odnosi i na srpsku decu. Jasno je kuda vodi ekstremistička Kurtijeva politika – kaže Petković.

Policija u Severnoj Mitrovici je, međutim, događaj prikazala sasvim drugačije, odnosno kako je “14-godišnjak pokazivao svoje noževe drugoj deci i da su se ona uplašila i otrčala do svojih roditelja”. Slučaj su zaveli kao “nedozvoljeno posedovanje oružja”, a admiral Boško Antić smatra da je reč o apsurdnim i tragičnim objašnjenjima.

Bez međunarodne reakcije

– Još tragičnije je što se sve dešava pred očima međunarodne zajednice koja je od 1999. zadužena da obezbedi bezbednost svima na Kosovu. Žalosno je što oni koji bi trebalo da zaštite sve ljude, a to je Kfor i druge međunarodne institucije ne reaguju kada je reč o napadima na Srbe. Očigledno i njima odgovara da KiM bude etnički očišćeno od Srba. Ovde je samo pitanje koliko će Srbi to dalje trpeti i kako će reagovati kako bi zaštiti svoje porodice – naglašava on.

Antić je, komentarišući pogibiju jednog i ranjavanje drugog albanskog policajca kod mesta Banjska na severu i optužbi Fjore Osmani i Aljbina Kurtija da je reč o “organizovanoj kriminalnoj grupi koja ima političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda”, istakao da ne treba da se iznenadimo ukoliko se pokaže da je čitav događaj insceniran.

– Prištinske vlasti čine sve kako bi opravdale teror nad Srbima i upad u srpske opštine na severu. Separatisti i pre i tokom agresije 1999. ubijali sunarodnike optužujući za to našu vojsku i policiju. Trebalo bi da nam bude jasno da je to sve koordinisano iz jednog centra i da se ne dešava ništa bez njihovih mentora, NATO i SAD.

Zastava Sandžaka, “igranje vatrom”

Aljbin Kurti je, tokom vikenda, u zvaničnu posetu primio lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina. Oni su pozirali ispred zastave Sandžaka koju je Kurti razvukao, a taj potez, kaže Boško Antić, nije iznenađenje.

– Neprijatelji Srbije su povezani. Sve je to u cilju otvaranja novog žarišta na teritoriji Srbije kako bi se omogućilo Kurtiju i njegovoj bandi da ostvare željenu samostalnost. Ugljanin neprekidno, čak i kada je bio u srpskoj vlasti, pokušava da izazove krizu u tom delu Srbije po receptu svog idola Alije Izetbegovića. Već je postala praksa da se po završetku etape na jednom žarištu otvara drugo krizno žarište: Slovenija i Hrvatska, BiH, KiM, na redu je Sandžak, a sigurno je u planu Vojvodina. Sve potiče iz jednog centra, a izazivanjem novog žarišta skreće se pažnja sa Ukrajine, gde već uveliko ratuje NATO protiv Rusije – kaže Antić.

Petar Petković smatra da je reč o “igranju vatrom”

– Okoreli separatista Kurti nek ne podgreva želje propalim političarima iz Novog Pazara, jer ne zna da se igra vatrom – napisao je na Tviteru.

Blokada Jarinja i Brnjaka

Nakon incidenta u Banjskoj, policija je blokirala ulaz u selo, a duž magistralnog puta bile su snage specijalnih jedinica ROSU koje su zabranile prolaz čak i kolima hitne pomoći. U nedelju tokom prepodneva zatvoreni su za saobraćaj prelazi Jarinje i Brnjak, a pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije raspoređeni svuda na severu KiM.

Požurio sa optužbama

Aljbin Kurti je, kaže predsednik Skupštine Vladimir Orlić, “pojurio da za incident optuži Srbe”, a bilo kakvo nasilje odgovara upravo njemu.

– I sve što je radio prethodnih meseci sa najbrutalnijim mogućim terorom nad golorukim srpskim narodom radio je zato što je želeo otvorenu eskalaciju i zato što je hteo da dovede do nekog nasilja – istakao je Orlić.

Upad u manastir

Eparhija raško-prizrenska je najoštrije osudila napad u blizini Banjske, u kojem je ubijen policajac čijoj je porodici izrazila saučešće i navela da je važno preduzeti sve da se sačuvaju red, mir i poredak. Navode i da su zabrinuti, jer je grupa naoružanih, maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir u kojem su poklonici iz Novog Sada, sa igumanom Danilom i bratijom manastira. Oni su se radi bezbednosti, zaključali u konak, a i hram manastira je takođe zaključan.

– Naoružana maskirana lica su u dvorištvu i čuju se povremeno pucnji – naveli su i pozivali sve strane da što pre prekinu sukob.

5 COMMENTS

  1. Petkoviću, mi to sve znamo.
    Ako vama do sada nije bilo jasno, sada valjda jeste.
    Ne trebaju nama saopštenja već pozitivni rezultati.

  2. Daj bre da uhapsimo tog Pedera Ugljanina i da ga proteramo za Albaniju. Sandzak je deo Srbije i takoće da ostane i kosovo je deo srbije a Šiptare za Albaniju progress ako ne nesto drugo. Ugljanina za izdaju u zatvro. Zivela Srbija.

  3. Угљанина не поштују Бошњаци у Санџаку јер не добија на изборима – то је јасно. Ово је специјални рат против Србије у којој хушкају Бошњаке, Албанце и Милогорце да крену да убијају Србе…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here