Obustavite prljavi biznis Južni tok

0

U Evropskoj uniji je sve vidljivija podela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda Južni tok i vlada zemalja na severu Evrope koje se, uz Ukrajinu, tome protive. Zvanični Vašington se sad jasno oglasio grubim pozivom da se "prekinu sklopljeni prljavi poslovi" za Južni tok.
U tom stavu Vašingtona, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland (koja se proslavila po psovci na račun kilave EU), prepoznaje se zahtev da članice Unije stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopljeni za izgradnju gasovoda Južnog toka.
Jer, kako je Nulandova, koja je u julu u Beogradu razgovarala i sa srpskim zvaničnicima, stavila do znanja, "ja tražim od njih da prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnost tih zemalja od jednog izvora snabdevanja energijom, uprkos tome što se oni zvanično zalažu za politiku raznih dotoka energije".
Ona je posebno udarila po mađarskom premijeru Orbanu jer se Budimpešta zalaže za izgradnju Južnog toka, prekid sankcija Rusiji, a ruskim kreditom će graditi nuklearku. Mađarska je pri tom prestala i da preko svojih gasovoda dobijeni ruski gas – preusmerava ka Ukrajini.
Unutar EU je pitanje izgradnje Južnog toka poprimilo razmere strategijskog političkog pitanja jer neke članice EU i neki zvaničnici Evropske komisije naglašavaju da je to neposredno povezano s raspletom ukrajinske krize i sveukupnim odnosima s Rusijom.
Izabrani novi evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete je upravo izjavio da se apsolutna prednost mora dati hitnoj izgradnji Južnog koridora, gasovodima kojima će gas iz Kaspijskog basena i sa Srednjeg istoka dolaziti do Italije, a da se mora zaustaviti izgradnja Južnog toka s ruskim gasom. Kanjete je doduše rekao da bi Južni tok bio važan dodatni izvor snabdevanja energijom, ali je ocenio da je "jasno da to nije moguće jer se taj projekat mora usaglasiti s propisima EU".
Nulandova je u izlaganju u vašingtonskom Centru za evropske političke analize napala one srednjoevropske zemlje i političare koji "izvlače korist od članstva u EU i NATO-u", dok se "regionom kao rak širi pošast nazadovanja demokratije i korupcije", a "Srednja Evropa je ponovo na braniku bitke za odbranu naše bezbednosti i naših vrednosti".
 

Korisno, ali…
Američka agencija za strateške prognoze Stratfor je nedavno ukazala na to da "Evropska komisija smatra da je pretnja blokadom Južnog toka važna poluga u pregovorima s Moskvom o budućnosti Ukrajine". Taj gasovod je, napominje Stratfor, isto toliko važan potencijalnim učesnicima u tom projektu jer bi doveo značajne investicije i otvorio radna mesta u nekim od najsiromašnijih država EU, a zaobišao bi nestabilnu Ukrajinu kao tranzitnu zemlju.

 

 

Čekaju novog šefa EK
Rusija očekuje da će izgradnja Južnog toka biti nastavljena kada bude imenovan novi šef Evropske komisije, kaže ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak. On je dodao da niko nije otkazao sporazum i da se on ne može jednostrano raskinuti.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here