Od ženskog glasa njemu se diže… dlaka na koži

0

youtube.com/Amundson Rivers
I glasne žice traže mužjaka tokom plodnih dana

Istraživači već godinama imaju hipotezu da hormonske promene tokom ženskog ciklusa čine i fiziološki efekat na njene glasne žice, što može da izmami nesvesnu reakciju kod muških, ali i ženskih, slušalaca. Zahvaljujući novoj studiji sa Džejms Medison univerziteta, istraživači znaju i zašto.

Istraživači su se igrali sa digitalnim snimcima žena, koje su snimali tokom najplodnijeg i najmanje plodnog dana njihovog ciklusa, dok su muškarci i žene tada ocenjivali privlačnost njihovog glasa. Istraživači su testirali i elektrisanje na koži ispitanika dok su slušali snimke. I muškarci i žene ocenili su ženski glas kao atraktivniji. Za oba pola, koža se naelektrisala za 20 odsto, a rad srca se ubrzao za 5 odsto.

– Sposobnost muškarca da uoči i reafguje na glas žene u najplodnijem delu ciklusa, daje mu potencijalnu reproduktivnu prednost kada bira između potencijalnih partnera za paranje – rekao je autor studije psihološkinja dr Melani Šaup Noks za britanski Telegraf.

Ona je objasnila da hormoni mogu uticati na mnoga tkiva, ne samo reproduktivne organe, koji podrazumevaju i glasne žice.

– Ova tkiva imaju receptore za estrpgen i progestin, što su hormoni koji fluktuiraju prirodno tokom ženskog menstrualnog ciklisa, kao i androgeni – rekla je Šaup Noks za HuffPost.

– Varijacije u količini ovih hormona može da stvori razlike u protoku krvi, oticanju, zadržavanju vode u glasnim žicama, koje mogu rezultirati u promenama fluidnosti i promuklosti. Ove fizičke promene su slične promenama koje prave hormoni na cervikalno tkivo. Zbog ovih promena u glasu, tokom ciklusa, mnogi profesionalni pevači koriste antibebi pilule kako bi eliminisali nekonzistentnost u izvođenju – dodaja ona.

Kada je reč o muškarcima, istraživači su zaključili da žene vole dublje glasove.

– Niže frekvencije su atraktivnije, starije i dublje – kažu autori studije iz 2000. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here