Odlaganje restitucije – kršenje imovinskih prava

0

Saša Janković

Ključni problem je nedostatak potpunih, tačnih i ažurnih evidencija o imovini u posedu države, navedeno je u saopštenju Kabineta zaštitnika građana.

Takođe se dodaje da pojedini organi i organizacije javne vlasti, kao i gradovi i opštine, kada im se zainteresovani građani i udruženja obrate, tvrde da ne znaju za zaključak Vlade Srbije o obaveznom prijavljivanju državne nepokretne i pokretne imovine Republičkoj direkciji za imovinu, koja treba da sačini evidencije o imovini Republike Srbije.

 

Crkva važnija od građana?

 

Na sastanku je konstatovano da se odlaže povraćaj nepravedno oduzete imovine građanima, dok se istovremeno nastavlja primena Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

 

Rečeno je i da je imovina vraćena na korišćenje i pojedinim porodicama, što dodatno diskriminiše građane.

Zbog toga su dogovorene konkretne aktivnosti koje treba da pokrenu i olakšaju sprovođenje postupka restitucije, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Zbog toga će Zaštitnik građana od resornih ministarstava tražiti da "na nesporan način o toj obavezi obaveste sve organe i organizacije iz njihovog delokruga rada i da prate izvršavanje te obaveze".

U saopštenju je navedeno da pojedini organi lokalne samouprave odbijaju da građanima izdaju dokumenta neophodna za dokazivanje prava vlasništva nad zemljištem na kome se nalaze određeni građevinski objekti.

Oni tvrde da prvo republika treba da donese odgovarajuće podzakonske akte, dok nadležni republički organi smatraju da ti akti nisu potrebni, već tražene dokumente treba da izdaju na osnovu samog zakona.

Zaštitnik građana će utvrditi da li je kompletiran pravni okvir i dati odgovarajuće preporuke, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here