Orden cara Konstantina nemačkim crkvama

0

Akademija u crkvenom centru: Sveštenici, vladika i ugledni gosti
 

U hramu je služena večernja služba kojoj su prisustvovali predstavnici više hrišćanskih crkava, među kojim vladika Rumunske pravoslavne crkve Sofian, protojerej-stavrofor Apostolos Malamuzis vikar Grčke mitropolije u Nemačkoj, a kasnije je stigao i arhiepiskop Ruske pravoslavne crkve Mark.

Posle bogosluženja u hramu, u sali Crkvenog centra, gde je postavljena izložba eksponata iz liturgijskog i svakodnevnog života crkve, koju su pripremili Milka Mušović i jerođakon Stefan Jugović diplomirani teolozi Bogoslovskog fakulteta u Minhenu, održana je svečana akademija. Program je počeo molitvom "Oče naš" i himnom "Bože pravde" u izvođenju crkvenog hora kojim je dirigovao Aleksa Malić. Sadržaj programa najavljivali su Milka Mušović i jerođakon Stefan Jugović. Zatim je starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog protojerej Marinko Rajak pozdravio prisutne i govorio o Crkvenom centru, njegovih 20 godina i onom šta bi trebalo da bude. Uz pominjanje zaslužnih parohijana za izgradnju Crkvenog centra, prota Rajak je posebno istakao doprinos protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića koji je ostvario vrlo uspešnu saradnju s gradskim vlastima i predstavnicima Katoličke i Evangelističke crkve.

 

Episkop Sergije je pričestio najmlađe
 

Uz fotografije koje svedoče o počecima gradnje i završnici podizanja Crkvenog centra u Novom Perlahu, prota Milunović je podseti na ovaj graditeljski poduhvat i sve probleme koji su pratili njegovu realizaciju. Zatim je vladika Sergije odlikovanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve Orden cara Konstantina Katoličkoj arhiepiskopiji za Minhen i Frajzing i Evangelističkoj crkvi za Bavarsku uručio dr Lotaru Valdmileru i Mihaelu Martinu. Arhijerejskim gramatama vladika je nagradio još nekoliko pojedinaca i nemačkih institucija a među dobitnicima je i Ćumali Nac poslanik u Gradskoj skupštini Minhena.

 

U završnom delu akademije nastupili su folkloraši KUD-a Jugos. Gosti na svečanoj akademiji su pre večere u sali Crkvenog centra razgledali izložbu koja govori o 68 godina postojanja parohije u Minhenu i njenim aktivnostima.

 

Pozdrav najmlađih
 

Drugog dana posete vladike Sergija Minhenu u hramu je služena liturgija a vladika je pričestio vernike. Protojerej Marinko Rajak u ime Crkvene opštine episkopu uručio krst i panagiju. Posle toga je vladika Sergije zajedno sa sveštenicima, gostima i parohijanima bio na svečanom ručku u sali Crkvenog centra. Za goste su nastupili igrači kulturno-umetničkih društava "Sveti Sava" i "Rastko" a kasnije su ih pesmom i svirkom zabavljali Goran Grbić i Stjepan Govedarica.

 

Ugledni gosti

Bogosluženju u hramu i svečanoj akademiji prisustvovali su dr Lotar Valdmiler u ime Katoličke arhiepiskopije za Minhen i Frajzing, Mihael Martin u ime Evangelističke crkve Bavarske, dr Marija Šteter rukovodilac Radne zajednice hrišćanskih crkava Bavarske, Ćumali Nac poslanik u Gradskoj skupštini i izaslanik gradonačelnika Minhena Ditera Rajtera. Među uglednim gostima bio je i Božo Dragičević vicekonzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Minhenu.

Zaslužni parohijani

Protojerej Marinko Rajak pomenuo je imena zaslužnih parohijana za podizanje Crkvenog centra u Minhenu. To su dr Mane Čudić, Slobodan Stefanović, Nenad Kos, Zoja Nikolić, dr Vera Mišković-Šprajcer, Dragomir Pantelić, Milan i Mila Janković. Pomenuta su i imena onih koji nisu među živima: Milan Kragulj, Nikola Živanović, Đuro i Jagoda Pavišić, Gavrilo Vojvodić, Ksenija Čudić, Svetomir i Valentina Paunović, Radoslav i Nebesna Protić, Dušan Nikolić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here