Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su ustanovili da su sandale pronađene u pećini u Španiji, koje su ispletene od trave, stare oko 6.000 godina, što znači da su ujedno i najstarije u Evropi.

Sandale su pronađene među većom količinom predmeta otkrivenih u pećini u Španiji, koju su opljačkali rudari u 19. veku. Sada su analizirane u novom istraživanju.

Niska vlažnost i hladni vetrovi u pećini dobro su očuvali sandale, a pored njih su naučnici analizirali korpe i set alata. Ovi predmeti su “najstariji i najočuvaniji set napravljen od biljnih vlakana koji je dosad pronađen u Evropi.

“Tehnološka raznolikost i tretman sirovih materijala pokazuju veštinu praistorijskih zajednica”, izjavila je autorka istraživanja Maria Herrero Otal.

Korišćene su nove tehnike datiranja, koje su pokazale da je zbirka od 76 predmeta pronađenih u pećini zapravo 2.000 godina starija nego što se ranije mislilo. Neki predmeti iz zbirke stari su čak 9.000 godina.

Sandale su napravljene od različitih vrsta trave, no korišćeni su i drugi materijali poput kože i vapna. Potiču iz razdoblja neolitika, što ih čini starijim od kožnih cipela otkrivenih u pećini u Jermeniji 2008. godine, koje su stare 5.500 godina.

Sandale stare 6.000 godina pronađene su u Pećini šišmiša u Andaluziji na jugozapadu Španije, koja se lokalno naziva Cueva de los Murcielagos.

U pećinu je 1.831 godine prvi ušao zemljoposednik koji je skupljao izmet šišmiša kako bi ga koristio za gnojivo. Manje od dve decenije kasnije su je koristili rudari, koji su tokom rudarenja pećine otkrili delimično mumificirana tela, korpe, drvene alate, zube divlje svinje i zlatnu dijademu.

1 COMMENT

  1. Дивно, како свеже ископавање… Никако обично, већ исључиво импозантно и одређено… Како то увек група дивних архе… тако аутентично, самоувјерено и одважно . Сјајно …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here