pixabay.com

Ako vodite računa o telesnoj težini, voće može da bude dobra opcija za užinu, ali ne bilo koje.

Prema mišljenju čuvenog dr Majkla Mozlija, nije sve voće jednako dobro kada je u pitanju gubitak kilograma. Postoje one vrste voća koje mogu da ometaju gubitak telesne težine.

Kao zagovornik mediteranske ishrane, dr Mozli se fokusira na to “da se jede manje pogrešne, a više one prave hrane”. On je naveo da voće kao što su mango, ananas i dinja treba izbegavati zbog visokog sadržaja šećera.

Umesto toga, odlučite se za bobičasto voće, jabuke ili kruške, predložio je on. Ovo voće sadrži manje šećera od svojih tropskih pandana, objasnio je dr Mozli.

On je takođe istakao zdravstvene prednosti jedenja jedne jabuke dnevno. Rekao je da ta “ukusna užina” može da poboljša protok krvi, podstakne rad mozga i smanji obim struka.

Kora jabuke je prepuna hemijskih jedinjenja zvanih flavonoidi, koji mogu da doprinesu zdravlju srca i kognitivnim funkcijama.

Konzumiranje jednog od ovih skromnih plodova dnevno povezano je i sa dužim životom, tvrdi doktor, jer može da utiče na regulaciju nivoa holesterola, ali i da smanji upalu.

Ako želite da izgubite kilograme, doktor je takođe predložio da smanjite unos šećera, pa umesto za slatkim pićima i desertima, posegnite za bobicama ili kockicom čokolade.

Žitarice za doručak su takođe na listi zabranjenih za dr Mozlija, kao i proizvodi sa malo masti i prerađena skrobna hrana.

Što se tiče hrane u kojoj možete da uživate bez brige da će uticati na vaše zdravlje, on je predložio da započnete dan sa jajima.

“Kuvano, poširano, kajgana ili kao omlet – jaja će vam pružiti osećaj sitosti duže vreme u poređenju sa žitaricama”, napisao je dr Mozli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here