Pexels
Ilustracija

U jednom broju slučajeva, za slab imunitet možemo optužiti genetiku. U najvećem broju slučajeva ipak je problem u nekim našim navikama.

Uglavnom su to:

loša ishrana;
stres;
nedostatak sna;
preteran fizički napor;
loša higijena;
nedovoljna fizička aktivnost;
nedovoljan unos tečnosti;
pušenje i konzumiranje alkohola.

Pošto je sada jasnije na koji način sami doprinosimo lošem stanju organizma svojim lošim navikama, onda je red da prozborimo koju i o lečenju pada imuniteta.

Kako se sve ovo nije desilo preko noći, tako neće preko noći ni nestati, jer je imuni sistem složena mašina. A da bi se sve vratilo u normalu, pročitajte i kako ojačati imunitet.

Lečenje pada imuniteta

Možete tome pristupiti sistematski – prepoznajte simptome, pobrojte i priznajte sebi neke loše navike, pa ih se otarasite. Na primer, ovako.

Hranite se zdravo

Manje slatkiša, alkohola, veštačkih sokova, industrijski prerađene hrane bogate aditivima, konzervansima i slično. Birajte sveže voće i povrće, meso, jaja, mlečne proizvode i zdrave masti i ostalu hranu za dobar imunitet. Tako ćete obezbediti sve vitamine i minerale nužne za dobro zdravlje. Na taj način ćete i smršati ukoliko imate višak kilograma, jer sve što vam treba za lečenje pada imuniteta jeste zapravo zdrava hrana koja podstiče mršavljenje.

Obavezno ubacite u ishranu namirnice koje su poznate po tome da su dobre za jačanje organizma kao što su med, proplis, đumbir, beli luk, cvekla, kopriva i slično.

Spavajte dovoljno

Možda vam se čini da je dan kratak i da imate toliko obaveza da ne smete sebi da dozvolite previše sna. I iako vam se čini da je spavanje gubljenje vremena, nije tako. Spavanje je prirodan proces tokom kojeg se telo regeneriše, odmara, oporavlja i 6-8 sati sna vam je potrebno svaki dan za lečenje pada imuniteta.

Odmarajte povremeno jer naše telo nije predviđeno da non-stop bude pod fizičkim, psihičkim, emotivnim, mentalnim naporom. Sve je to stres usled kojeg ćete s vremenom primetiti da se umarate i od uobičajenih stvari. Preporuka je da, ukoliko je hroničan umor vaš problem, vodite dnevnik svojih aktivnosti. Probajte da ustanovite šta ste radili, šta vas umara, kada i da li su neki posebni uslovi doveli do toga. A onda naučite da: promenite ono loše, pojednostavite, bolje isplanirate obaveze i da jednostavno usporite povremeno.

Naučite da se borite sa stresom

Možda ga ne možete izbeći, ali ga onda morate prihvatiti i promeniti svoj stav prema njemu i način kako reagujete na stresne situacije.

Pijte dovoljno vode

Kao što je telu potrebna određena količina sna i odmora za lečenje pada imuniteta i za normalno funkcionisanje, potrebna mu je i voda – bar 8 čaša dnevno. Koliko je to bitno govori i sama činjenica da ćete lakše preživeti par dana bez hrane, nego bez odmora i bez vode. Od koristi vam u hidrataciji mogu biti i čajevi za imunitet.

Vežbajte

Bilo šta što vam odgovara, samo se krećite. Jer kao što nismo „programirani“ da radimo bez odmora, nismo ni da sedimo po ceo dan. Ukoliko vam je kondicija lošija, super su vežbe pet tibetanaca, ali i obična šetnja biće dobar početak. A kasnije možete preći na neku drugu fizičku aktivnost, bilo da je u pitanju trčanje, teretana ili nešto treće. U svakom slučaju, budite umereni i ne idite u krajnosti.

Lečenje pada imuniteta podrazumeva pre svega umerenost u svemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here