pixabay.com

Što se tiče gubitka nekoliko kilograma, ne postoji zamena za naporan rad, pravu ishranu i fizičku aktivnost. Ako to kombinujete sa jednim trikom, ostvarićete bolji učinak za trajne promene.

U studiji su nemački istraživači okupili grupu od 71 dobrovoljca sa dijagnozom visokog krvnog pritiska i metaboličkog sindroma, a svi učesnici imali su koristi od zdravijeg načina života i ishrane.

Polovina učesnika tri meseca je uskočila u mediteransku ishranu koju karakteriše puno orašastih plodova, ribe, povrća, maslinovog ulja, voća i nemasnog belog mesa. U međuvremenu, ostali dobrovoljci postili su pet punih dana (bez čvrste hrane) pre nego što su započeli istu mediteransku ishranu.

Rezultati studije sugerišu da dijeta pomaže u gubitku kilograma, ali post, a posle njega dijeta pružaju još bolje rezultate.

Dakle, ova strategija vam omogućava da početak dijete pomerite za dodatnih pet dana. Ali, postoji jedan trik, a to je da tokom tog perioda možete unositi samo tečnost. Možda ne zvuči prijatno, ali zdravstvene prednosti teško je zanemariti.

Istraživači takođe izveštavaju da su učesnici posta pokazali promene u svojim imunološkim ćelijama, što ukazuje na niži nivo upale. Zatim su prikupljeni uzorci stolice kako bi se istražilo kako post utiče na mikrobiologiju creva. Svakako, post izaziva razne promene u crevnim bakterijama koje pospešuju niži krvni pritisak.

Prema studiji, neke od ovih pozitivnih bakterijskih promena ostaju dugo po završetku perioda posta. Neki učesnici su zadržali niži nivo krvnog pritiska i do tri meseca posle posta.

– Prelazak na zdravu ishranu pozitivno utiče na krvni pritisak – objašnjava koautor studije dr Andras Maifeld, dodajući da ako dijeti prethodi post, ovaj efekat se pojačava.

Nijedan metod mršavljenja ne funkcioniše isto za svaku osobu. Mnogi ljudi isprobaju više dijeta i planova vežbanja pre nego što otkriju šta deluje na njihovo telo.

Ako ste u prošlosti probali dijetu sa malo masnoća i vlaknima, a imali ste samo srednje rezultate, to možda ima neke veze sa vašim crevnim bakterijama. Post to može promeniti na bolje.

– Post deluje kao katalizator zaštitnih mikroorganizama u crevima – zaključuje koautorka studije dr Sofija Forslund.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here