pixabay.com

Studija koju je finansirala Svetska zdravstvena organizacija pokazala je da samo 20 grama pasulja dnevno smanjuje rizik od smrti za oko osam odsto. U kontekstu ishrane plave zone, gde je fokus na celovitoj, minimalno obrađenoj hrani, pasulj se ističe kao savršen primer hrane koja oličava ovu filozofiju.

Pasulj je vrhunska superhrana. U proseku se sastoji od 21 procenta proteina, 77 procenata složenih ugljenih hidrata (onih koji obezbeđuju sporu i stabilnu energiju, a ne od porasta koji dobijate od rafinisanih ugljenih hidrata poput belog brašna) i samo nekoliko procenata masti.

Takođe je odličan izvor vlakana. Relativno je jeftin, svestran, različite je teksture i sadrži više nutrijenata po gramu od bilo koje druge namirnice, piše Ordinacija.hr.

Studija koju je finansirala Svetska zdravstvena organizacija pokazala je da samo 20 grama ove namirnice dnevno smanjuje rizik od smrti za oko osam odsto.

U kontekstu ishrane plave zone, gde je fokus na celovitoj, minimalno obrađenoj hrani, pasulj se ističe kao savršen primer hrane koja oličava ovu filozofiju.

Pasulj je odličan izvor biljnih proteina, što ga čini neizostavnim delom ishrane plave zone. Proteini su od vitalnog značaja za održavanje mišićne mase, popravku tkiva i podršku ukupnih telesnih funkcija. Za razliku od životinjskih proteina, pasulj ima niz prednosti, kao što je nizak sadržaj zasićenih masti i holesterola, što doprinosi zdravlju srca i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Vlakna su još jedan ključni element koji čini pasulj kamenom temeljcem ishrane plave zone. Hrana bogata vlaknima povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano varenje, kontrolu težine i smanjen nivo holesterola.

Pasulj je bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koja pomažu u održavanju zdrave crevne flore i podstiču redovno pražnjenje creva. Ovaj sadržaj vlakana takođe pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

Jedna od glavnih karakteristika pasulja je nizak glikemijski indeks (GI), što znači da manje utiče na nivo šećera u krvi. Ovo je posebno važno u sprečavanju skokova i padova šećera u krvi, čineći pasulj idealnim izborom za ljude koji brinu o dijabetesu ili one koji žele da održavaju stabilan nivo energije tokom dana.

U kontekstu ishrane u plavoj zoni, gde je fokus na celovitoj, minimalno obrađenoj hrani, pasulj se ističe kao savršen primer hrane koja oličava ovu filozofiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here