Poslanike dočekala garda i himna

0

 

Himnu je izveo akademski hor "Obilić", pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Na početku sednice poslanici koriste pravo koje imaju po Poslovniku o radu da predstavnicima vlasti postavljaju pitanja. Zbog početka prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, u glavnom holu Doma Narodne skupštine organizovana je i mini izložba fotografija tog zdanja i njegovog okruženja.

 

Đukić Dejanović: Garda i himna podsticaj za poslanike

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, uoči početka prolećnog zasedanja parlamenta, da je uverena da će svečani ambijent u Domu Narodne skupštine Srbije za poslanike biti podsticaj da rade sa još više entuzijazma i kvaliteta.

Đukić Dejanović je u izjavi Tanjugu, pred početak prve sednice prolećnjeg zasedanja, izrazila zadovoljstvo što svečana garda Vojske Srbije i intoniranje himne "Bože pravde" najavljuju početak redovnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela.

"To što garda, himna i crveni tepih najavljuju da počinje redovno zasedanje, zapravo, vezuje poslanike i nas koji smo odgovorni pred građanima da svoj posao radimo na najkvalitetniji način", rekla je predsednica srpskog parlamenta.

Ona je izrazila uverenje da će svečani ambijent u kome poslanici počinju rad biti podsticajan i da će poslanici raditi sa još više entuzijazma i kvaliteta.
"Sa osećanjem velikog zadovoljstva mogu da konstatujem da primenjujemo Zakon o Narodnoj skupštini. To nije samo u ovom protokolarnom delu, koji je veličanstven, već i u suštinskom", istakla je Đukić Dejanović.

Na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja počeće su 32 predloga zakona i drugih akata. Zakon o Narodnoj skupštini, koji je parlament usvojio 26. februara, predviđa da se himna intonira na početku prve sednice Skupštine i na početku i završetku redovnih zasedanja, kao i da se na početku prve sednice parlamenta, kao i na početku i završetku redovnih zasedanja, ispred glavnog ulaza u zgradu Doma Narodne skupštine raspoređuje počasna jedinica Vojske Srbije.

Parlament godišnje redovno zaseda dva puta – prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a jesenje prvog radnog dana u oktobru. Redovna zasedanja ne mogu da traju duže od 90 dana.

 

Marković: Bilo mi je neprijatno

Predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik u paralmentu Dragan Marković Palma izjavio je danas da se, dok je prolazio kroz špalir garde Vojske Srbije prilikom ulaska u Dom Narodne skupštine, osećao neprijatno, ocenjujući da poslanici ne zaslužuju ovakvu počast.

"Bilo mi je neprijatno, ne zbog ovih vojnika u špaliru – poslanici ne zaslužuju ovakvu počast" rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

Mi smo narodni izabranici i moramo da pomažemo gradjanima Srbije "a ne da se predstavljamo ovde kao neka elita", rekao je Marković i dodao da su poslanici prvi medju jednakima.

On je ocenio da je parlament, otkad je promenjen Poslovnik o radu, na demokratskom nivou i da poslanicima ne treba garda da bi bili dostojanstveni i da bi donosili zakone koji su u interesu građana Srbije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here