Vesti

Biti poštar, naročito u Australiji, nije nimalo lak posao. Pored toga što pošiljke i pisma isporučuju prelazeći izuzetno velike udaljenosti u svojim reonima, poštanski službenici rade i po velikim vrućinama, na vetru ili jakim kišama.

Ali, pored toga, suočavaju se sa još jednim velikim izazovom koji predstavljaju četvoronožni kućni ljubimci, neretko agresivno nastrojeni prema strancima.

Podaci Pošte Australije pokazuju da su napadi pasa na njihove radnike u porastu, sa više od 50 takvih incidenata svake nedelje. U proseku, od jula ove godine, zabeleženo je u proseku 7,5 napada pasa dnevno.

Gledano po državama, najopasnije je biti poštar u Kvinslendu, gde je u proteklih pet meseci zabeležen 321 incident u kojem su poštari morali da se spasavaju od razjarenih pasa. U istom vremenskom periodu, u Novom Južnom Velsu je bilo 306 napada.

Ostale australijske jurisdikcije značajno zaostaju, sa 177 zabeleženih napada pasa u Zapadnoj Australiji, 103 u Viktoriji, 68 u Južnoj Australiji, devet u Severnoj Teritoriji i pet na Tasmaniji.

Imajući u vidu ovakve podatke, iz Pošte Australije apeluju na građane širom zemlje da pomognu i spreče napade svojih ljubimaca, pogotovo što uoči božićnih i novogodišnjih praznika poštari imaju daleko više posla, jer nose veći broj paketa i pisama.

– Naši poštari naporno rade kako bi isporučili pošiljke korisnicima širom zemlje, međutim, potrebna nam je podrška vlasnika pasa da bi poštari bili bezbedni – rekao je generalni direktor za bezbednost i dobrobit Pošta Australije Rod Maul.

On ukazuje na to da se najviše incidenata dešava na ulaznim vratima u kuće, kada psi izjure napolje iza svojih vlasnika.

– Potreban je samo momenat da pre nego što otvorite vrata osigurate da je vaš pas u drugoj prostoriji kako ne bi istrčao napolje i napao poštara dok vi primate pošiljku. Ako bi korisnici to činili, sve bi bilo mnogo drugačije i bezbednije – kaže Maul.

Pošta Australije je svojim službenicima takođe izdala digitalni uređaj za praćenje opasnosti, putem kojeg mogu da označe lokaciju gde živi opasan pas, što će drugim poštarima biti vredno upozorenje kada se nađu u istoj oblasti.

Najrizičnija predgrađa

Pošta Australije je objavila i listu najopasnijih naselja kada je reč o napadima pasa na poštare.

Najviše incidenata dešava se u predgrađu Dara, na jugozapadu Brizbejna, a zatim slede čak tri lokacije u Novom Južnom Velsu. To su Aleksandrija u širem centru Sidneja, prigradsko naselje Nepean i gradić Tamvort u unutrašnjosti države.

Veoma rizični su i Rokingem u Zapadnoj Australiji i Staford u Kvinslendu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here