unesco.org

Povratak Sjedinjenih Američkih Država posle pet godina u članstvo Uneska ne znači i veće šanse Kosova za prijem u ovu organizaciju, jer su pozicije Srbije u Strazburu čvrste, smatraju sagovornici Kosovo onlajn.

Upućeni tvrde i da je sve veća “neposlušnost” kosovskih vlasti dodatni razlog zbog koga ne treba očekivati da Vašington ulaže svoj autoritet za interes Prištine u ovoj organizaciji.
Priština je krajem prošle godine najavila da će Kosovo na jesen 2023. podneti zahtev za članstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). Tada je Generalna konferencija Uneska koja se sastaje svake dve godine.

Kosovo je, podsetimo, već podnosilo aplikaciju za prijem u Unesko 2015, ali tada nije dobilo dovoljan broj glasova da bi prekoračilo prag ove organizacije.

Predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom profesor Goran Milašinović podseća za Kosovo onlajn da Priština ne odustaje od ulaska u međunarodne organizacije, a Unesko im je pri vrhu liste.

Ambasadorka Srbije je predsedavajuća Izvršnim savetom Uneska

– Mi smo u Unesko značajno ojačali svoje pozicije u odnosu na 2015. godinu. I u ovom trenutku šanse su Kosova manje nego što su bile tada. Naravno, uvek je neizvesno, jer je jedan glas jedna država i uvek je potrebna neka vrsta lobiranja. Ali, u ovom trenutku oni nemaju nikakve bolje izglede nego što su imali ranije. Pritom, naši su su izgledi puno bolji jer je ambasadorka Srbije Tamara Rastovac Siamašvili sada predsedavajuća Izvršnog saveta Uneska – navodi on.

Milašinović ne vidi ništa što bi išlo uprilog da su se u ovom trenutku nešto promenilo u korist Prištine.

Na pitanje koliko je realno da SAD pokrenu pitanje članstva Kosova u aktuelnoj situaciji na severu Kosova i kritika koje Vašington upućuje kosovskim vlastima, Milašinović ukazuje da ono što se dešava na KiM sigurno nije dodatna motivacija da Kosovo postane bliže Unesku.

– Politika nije u fokusu Uneska i ova organizacija želi apsolutno da se ogradi od toga, ali ove stvari koje se događaju na KiM sigurno nisu dodatna motivacija da se Kosovo približi članstvu. Naravno, njihov ulazak u Unesko, isto kao u Interpol i druge međunarodne organizacije, samo je stepenica ka njihovom glavnom cilju, a to su Ujedinjene nacije – rekao je Milašinović.

Povodom toga što je albanska ambasadorka u Unesko Besiana Kadare među prvima podelila vest o povratku SAD u članstvo, Milašinović napominje da ona dugo živi u Parizu, da ima dobre diplomatske veze, da je ćerka poznatog pisca Ismaila Kadarea, tako da je njen lični uticaj veliki.

Kadare je bila ambasadorka pri Unesku i 2015. godine, kada je Kosovo zatražilo prijem u članstvo, ali nije dobilo dovoljan broj glasova. Tada je Albanija bila glavni pokrovitelj aplikacije Prištine.

U fokusu SAD je Kina, a ne Kosovo

Istoričarka Aleksandra Kolaković, viša naučna saradnica u Institutu za političke studije, kaže za Kosovo online da je potrebno šire posmatrati činjenicu da se SAD sada vraćaju u Unesko i plaćaju više od 600 miliona dolara zaostalih obaveza.

– Reč je u povratku u organizaciju u čijem su fokusu obrazovanje, nauka i kultura. Ovo je velika i značajna promena i mora se posmatrati u kontekstu uvećanog značaja ovih tema i velikih promena u međunarodnim odnosima. Koliko god nama u Srbiji jeste najvažnije i u fokusu pitanje Kosova i Metohije, a posebno u kontekstu očuvanja srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pokušaja Kosova da postane članica ove organizacije, prve informacije govore da je primarni motiv SAD nastojanje da se ograniči i suzbije kineski uticaj na Unesko u oblastima standarda za veštačku inteligenciju i tehnološko obrazovanje. SAD su pored ispunjenja redovnih finansijskih obaveza za 2023. godinu dale i dodatnih 10 miliona dolara za obrazovanje o Holokaustu, očuvanje kulturnog nasleđa u Ukrajini, bezbednost novinara i naučno-tehnološko obrazovanje u Africi. Ovo nam ukazuje na glavne interesne sfere, diplomatske aktivnosti kulturne i naučne diplomatije – ističe ona.

Kosovo do sada nije uspevalo da obezbedi većinu u Unesko, a povodom toga da li se taj odnos snaga može promeniti povratkom SAD, Kolaković ukazuje da je pre nekoliko meseci amabasadorka Srbije pri Unesku izjavila da Kosovo nema podršku u ovoj međunarodnoj organizaciji, dakle da bi aplikacija bila neuspešna.

– SAD su, naravno, moćan faktor i petogodišnji proces povratka u Unesko se sada završio, a to je i dugogodišnja odluka, dakle ona na koju neće imati uticaja eventualna promena američke administracije. Sigurno je da će SAD uneti novu dinamiku u funkcionisanje ove međunarodne organizacije i da će se to odraziti i na prijem novih članica. Ipak, imajući u vidu šta su glavni motivi povratka SAD u ovu organizaciju, malo je verovatno da će prva aktivnost SAD u Unesku biti usmerena u pravcu prijema Kosova – smatra ona.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here