J. Gajeskov
Prota Goran Ćećez

U ponedeljak, 4. decembra, Srpska pravoslavna crkva je obeležila praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, ili uvođenje u crkvu, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zaveštanje Bogu.

Iako je bio radni dan na početku sedmice, veliki broj vernika proslavio je ovaj veliki hrišćanski praznik u srpskim crkvama širom Australije. Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskoj Kabramati, gde je liturgiju služio i vernike pričestio prota Goran Ćećez.

Kod pravoslavnih Srba ovaj dan se još zove i Sveta Prečista, kao i Ženska Bogorodica, koju svetkuju rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U selima Južnog Pomoravlja na Vavedenje važi običaj da nerotkinje odu da prespavaju u manastir Crkovicu, kako bi im Bogorodica podarila mogućnost da imaju porod.

Vavedenje je i slava stočara, koji veruju da im Bogorodica štiti stoku od zveri.

U kalendaru SPC, Vavedenje je upisano crvenim slovom, a inače se smatra jednim od 12 najvećih hrišćanskih praznika. Takođe, Vavedenje se smatra takozvanim usečnim danom, što znači da tog dana ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično.

Na pravoslavnim ikonama Vavedenje je predstavljeno scenom u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Preteče.

Vavedenje je slava manastira Hilandar, a srpski manastiri Bradača, Sićevo, Kalenić i Vavedenje su takođe posvećeni ovom prazniku.

Po broju svečara, ovaj praznik se nalazi na 14. mestu kao krsna slava u Srba.

Apostole je čitao ipođakon Veljko Mrakić
Najmlađi u redu za pričešće
Deo žena na praznik Ženske Bogorodice u Kabramati

Vaskrs i Đurđevdan zajedno

Za pravoslavne vernika SPC posebno je zanimljivo da će se Vaskrs i Đurđevdan ove godine slaviti zajedno, odnosno prvi dan najvećeg hrišćanskog praznika je u nedelju 5. maja, a dan kasnije na Vaskrsni ponedeljak je Đurđevdan.

Najradosniji hrišćanski praznik – Božić, proslavićemo u nedelju 7. januara 2024, kada će naši hramovi biti prepuni vernika. Srpska Nova godina je takođe u nedelju, pa će doček u subotu 13. januara biti prilika za veliko slavlje.

Evo još nekoliko važnih verskih praznika u 2024:

Subota, 27. januar – Savindan

Četvrtak, 15. februar – Sretenje Gospodnje

Nedelja, 23. jun – Sveta Trojica

Nedelja, 7. jul – Ivanjdan

Petak, 12. jul – Petrovdan

Petak, 2. avgust – Ilindan

Ponedeljak, 19. avgust – Preobraženje

Sreda, 28. avgust – Velika Gospojina

Subota, 21. septembar – Mala Gospojina

Nedelja, 27. oktobar – Sveta Petka

Petak, 8. novembar – Mitrovdan

Četvrtak, 21. novembar – Aranđelovdan

Četvrtak, 19. decembar – Nikoljdan

Obeležena slava KSS “Kosovka devojka“

Vavedenje Presvete Bogorodice je krsna slava mnogih ženskih udruženja i organizacija, među kojima je i Kolo srpskih sestara „Kosovka devojka“.

Ova organizacija pod okriljem Crkvene opštine Sveti Jovan krstitelj u Vulonongu, proslavila je svoju slavu u prošlu nedelju, u prisustvu velikog broja parohijana. Liturgiju su služili starešina hrama otac Branko Bosančić i prota Ljupko Čubrilović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here