Prete nam uragani i preko 230 km/h

0

 

Najjači uragani zahvatiće zapadni Atlantik, čime će jugoistočna obala SAD i Bahami biti rizična područja, a Nju Orleans, grad opustošen uraganom ”Katrina”, mogao bi ponovo da se nađe na udaru izuzetno jakih vetrova.

 

U magazinu ’’Sajns’’ (Science) objavljeno je da će krajem 21. veka učestalost uragana biti manja za 18 posto, ali će njihova jačina biti će povećana na kategorije četiri i pet, sa vetrovima od preko 200 kilometara na sat. Formiraće se i "super uragani" sa vetrovima od preko 230 kilometara na sat.

 

Studija objašnjava kako će povećanje temperature okeana uticati na dodatno isparavanje u atmosferu, a to će ojačati postojeće oluje i formirati nove.

 

Američki naučnici, predvođeni Morisom Benderom sa Geofizičke laboratorije u Prinstonu u Nju Džersiju, objavili su da njihova studija ukazuje na učestalije i jake uragane nad Atlantikom zbog klimatskih promena u drugoj polovini 21. veka.

 

Oni su dodali da će šteta koju će ovi uragani doneti biti sigurno veća nego što je to bilo do sada. Istraživači su istakli da se u poslednjih 25 godina broj uragana udvostručio.

 

Jedan od najjačih uragana ikada, uragan ”Vilma” iz 2005. godine, čija je brzina u jednom trenutku iznosila čak 295 kilometara na sat.

 

 

Uragan ”Katrina”, koji je pogodio Nju Orleans 2005. godine

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here