pixabay.com

Vitamin B3, poznat i kao niacin, neophodan je za pravilno funkcionisanje organizma, ali kao i sa svim nutrijentima, ključ je u umerenosti.

Prekomeran unos ovog vitamina može doprineti razvoju srčanih bolesti. Naučnici su otkrili da visok nivo niacina u organizmu izaziva upalu zidova krvnih sudova, što može dovesti do ateroskleroze – nakupljanja plaka na zidovima arterija. Ovo stanje povećava rizik od srčanog i moždanog udara ili drugih ozbiljnih srčanih problema.

Kada se niacin razgrađuje u telu, stvara se nusprodukt koji pokreće zapaljenske procese u kardiovaskularnom sistemu.

Iako je niacin nekad bio preporučivan za snižavanje holesterola, pokazalo se da su statini efikasniji, a prekomeran unos niacina ima suprotan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova.

Oko 20,5 miliona ljudi širom sveta podleglo je kardiovaskularnim bolestima u 2021, što čini jednu trećinu globalne smrtnosti.

Iako se određeni faktori rizika poput pola, porodične anamneze i etničke pripadnosti ne mogu promeniti, uzroci koji se mogu sprečiti kao što su gojaznost, visok holesterol, visok krvni pritisak, pušenje, loše prehrambene navike i sedelački način života, značajno doprinose kardiovaskularnim bolestima.

Nedavna studija istraživača sa Instituta za klinička istraživanja Lerner u Klivlendu, objavljena u časopisu “Nature Medicine”, ukazuje na potencijalnu vezu između povišenog nivoa niacina i kardiovaskularnih bolesti.

Dr Stenli Hejzen, vodeći autor studije, objasnio je da je istraživanje u početku imalo za cilj da otkrije nove puteve koji doprinose srčanim bolestima izvan tradicionalnih faktora rizika. Studija je identifikovala jedinjenje nazvano 4PY, povezano sa srčanim i moždanim udarima, koje je nusprodukt prekomerne količine niacina u telu.

Niacin pomaže u pretvaranju energije iz hrane i održava zdravlje kože i nervnog sistema. Može se dobiti hranom ili dodacima, a višak se izlučuje urinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here