Portparol ruskog predsednika Vladimira putina Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše izjavu Vitalija Ignjatjeva, ministra spoljnih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, u vezi sa ujedinjenjem te oblasti sa Rusijom.

– Da budem iskren, čitao sam medijske izveštaje, ali ne znam sa čime je povezana ova izjava, o kakvim se procesima radi. U ovom trenutku nemam šta da kažem – naveo je Peskov, prenosi TAS S.

Ignjatjev je ranije danas na konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da je posvećen postizanju nezavisnosti i mogućeg ujedinjenja Pridnjestrovlja sa Rusijom.

Ignjatjev je istakao da će Pridnjestrovlje slediti ciljeve utvrđene na referendumu održanom 2006. godine, a to su „nezavisni razvoj Pridnjestrovlja i kasniji slobodan ulazak u Rusku Federaciju“, prenosi Rojters.

Nepriznata republika Pridnjestrovlje osnovana je 2. septembra 1990. na teritoriji Moldavije na levoj obali reke Dnjestar, naseljenoj stanovništvom koje pretežno govori ruski jezik.

Lokalno stanovništvo se protivilo akcijama političara Moldavije, koji su tražili odvajanje te republike od ŠSR-a i ujedinjenje sa Rumunijom.

Moldavski zvaničnici pokušali su da reše situaciju silom, što je na kraju izazvalo sukob u kom je život izgubilo više od 1.000 ljudi, a desetine hiljada su povređene ili postale izbeglice, navodi TAS S.

Rat je okončan nakon što je u julu 1992. u Moskvi potpisan mirovni sporazum po kom su ruske mirovne snage raspoređene u zonu sukoba.

Od tada mirovne snage obezbeđuju mir i stabilnost u regionu u saradnji sa moldavskim i pridnjestrovskim vojnicima, što omogućava Kišinjevu i Tiraspolju da vode pregovore o rešavanju sukoba.

OEBS, Rusija i Ukrajina deluju kao posrednici i garanti u ovim razgovorima, navodi ruska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here