Proradio vulkan na Filipinima

0

 

Taj najaktivniji vulkan na Filipinima, visok 2.460 metara, proradio je početkom ove nedelje, a vulkanolozi očekuju da bi glavna erupcija mogla da bude u narednih nekoliko dana, prenosi Rojters.

"Evakuišemo gotovo 10.000 porodica iz zone opasnosti, oko šest do osam kilometara oko vulkana", rekao je direktor Kancelarije za bezbednost provincije Albej Sedrik Dep.

On je dodao da se evakuisano stanovništvo privremeno smešta u škole i fiskulturne sale, gde lokalna vlast uspostavlja centre za dopremu hranu i za zdravstvenu pomoć.

Glavni filipinski vulkanolog Renato Solidum izjavio je za Rojters da je u ponedeljak na stepen tri povišen nivo upozorenja u regionu vulkana Majona, što znači da je magma blizu vrha kratera i da se oslobađa "užareni materijal".

Naredni, četvrti stepen značio bi da je opasnost od erupcije naposredna, a najviši, peti stepen, da je erupcija u toku, navodi britanska agencija.

Solidum je naveo da se vulkanolozi nalaze u najvišem stepenu opreza i osmatranja situacije, zbog moguće opasne eksplozije.

Filipini, zemlja sa 22 aktivna vulkana, leže na takozvanom "vatrenom prstenu" koji okružuje Pacifik.

 

"Vulkan je proradio sinoć, ali bi situacija mogla da se pogorša tokom narednih dana", izjavio je Renato Solidum, šef filipinskog insitituta vulkane i zemljotrese.

 

U erupciji vulkana Majon 1993. godine poginulo je 79 osoba.

 

Vulkan Majon nalazi se u centralnom delu Filipina, na najvećem ostrvu Luson. U poslednja četiri veka zabeležno je 49 erupcija tog vulkana, od kojih je poslednja bila 2006. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here