Putin stigao u Sevastopolj

0

Ruski predsednik posetio je Krim prvi put nakon pripajanja Rusiji: Vladimir Putin
 

Putin je u obraćanju hiljadama stanovnika Sevastopolja izjavio, da povratak Krima u Rusiju predstavlja "istorijsku istinu".

 

"Godina 2014. ostaće upamćena kao godina kada je narod koji živi ovde čvrsto odlučio da bude sa Rusijom, potvrđujući odanost istorijskoj istini i uspomeni na naše pretke", rekao je Putin tokom vojne parade na Krimu.

"Naša zemlja je ta koja je oterala naciste u njihovu jazbinu i potpuno ih i konačno porazila, i pobedila plativši cenu milionima žrtava i užasnim nedaćama. Uvek ćemo čuvati ovu svetu istinu koja ne bledi", kazao je on.

Putin je rekao da Rusija "neće dozvoliti da heroji budu iznevereni ili zaboravljeni – svi oni koji su sačuvali mir na svetu, ne štedeći sebe (od smrti)".

 

Predsednik Rusije kazao je i da se moraju poštovati prava Rusa, uključujući pravo na samoopredjeljenje.

 

"Mi sve zemlje tretiramo sa poštovanjem. Mi poštujemo njihova prava i interese", rekao je Putin.

 

Ruski predsednik zatražio je od svih da na isti način tretiraju zakonske interese Rusa, uključujući obnovu istorijske pravde i pravo na samoopredjeljenje.

Ruski lider posmatrao je paradu ruske vojske, mornarice i vazduhoplovnih snaga kojom je obeležen Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

 

 

Vojna parada se tradicionalno održava u još osam gradova koji nose titulu herojskih – Sevastopolj, Kerč, Sankt Peterburg, Smolensk, Murmansk, Tula, Novorosijsk i Volgograd, kao i u 16 gradova u kojima je se nalaze vojno osoblje, flote i mala kaspijska flota.

 

Vojna parada moćne ruske vojske

 

Ukrajinska vlada "oštro" je protestovala zbog posete Putina teritoriji Krima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.

 

Poseta "privremeno okupiranoj" teritoriji "flagrantno je kršenje ukrajinskog suvereniteta" i "ta provokacija potvrđuje još jednom da Rusija ne želi diplomatsko rešenje" napetosti između dve zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here