Putinov poklon Kubancima

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je juče u zvaničnu posetu Kubi, gde će ga primiti Fidel i Raul Kastro. Ovo je druga poseta ruskog predsednika Kubi, a prva se dogodila u decembru 2000. godine.
Gost iz Moskve nije došao praznih ruku, jer je uoči ove posete u Kremlju potpisao sporazum kojim se otpisuje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu. Putin je povodom odluke Rusije da otpiše više od 35,2 milijardi dolara duga Kubi izjavio:
-Ovaj korak bez presedana, takođe svedoči o strateškoj prirodi naših bilateralnih odnosa, rekao je ruski predsednik.
Putin je rekao da Rusija s optimizmom gleda na buduće rusko-kubanske odnose. Kako je ocenio, Kuba je jedan od vodećih ruskih partnera, a glavni zadatak je proširenje ekonomskih odnosa na osnovu međuvladinog Programa trgovinsko-ekonomske i naučno-tehničke saradnje za 2012-2020.godinu.
Šef Kremlja je dodao da se radi na velikim projektima u oblasti industrije i visokih tehnologija, energetike, civilnog vazduhoplovstva, medicine, farmacije i mirnog korišćenja kosmičkog prostranstva. Jedan od zadataka je, kako je naveo, povećanje broja ruskih turista na Kubi i broja avio-prevoznika, koji nude direktne letove.
-Ruski narod prema Kubancima gaji iskrene simpatije i poštovanje – rekao je Putin, izražavajući uverenost da su ta osećanja uzajamna.
U intervjuu koji je dao latinoameričkim i ruskim novinarima uoči puta, Putin navodi da je njegova latinoamerička turneja, koja još uključuje posete Brazilu i Argentini, deo napora da se izgradi multipolarni svet, u vreme kada je Moskva izolovana primenom sankcija i odnosima sa Zapadom koji su najhladniji od perioda Hladnog rata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here