EPA/YURI KOCHETKOV
Mihail Kasjanov

Rusko Ministarstvo pravde dodalo je u svoj registar “stranih agenata” Mihaila Kasjanova, prvog premijera za vreme mandata predsednika Vladimira Putina, a kasnije jednog od njegovih protivnika.

Na sajtu Ministarstva je navedeno da je Kasjanov “učestvovao u kreiranju i širenju poruka i materijala stranih agenata neograničenom krugu ljudi, širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i politici koju su oni vodili” i “protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”, prenosi Asošiejted pres.

Kasjanov je postao premijer 2000. godine, nakon što je Putin izabran za predsednika i na toj funkciji je bio do 2004. godine, kada je smenjen.

Bio je odgovoran pre svega za ekonomske reforme, uključujući i usvajanje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta opoziciona ličnost nakon što je napustio mesto premijera i pokušao da se kandiduje za predsednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.

Nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kasjanov je napustio zemlju i navodno je u Letoniji.

Ruski zakon dozvoljava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku izvan zemlje budu označene kao strani agenti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here