Racija otvorila kapiju Brisela

0

 

SELO LAZARET: Svašta je pronađeno u leglu kriminalaca

Šefovi diplomatije Evropske unije saglasili su se juče u Luksemburgu o davanju Albaniji statusa kandidata za članstvo u EU, s tim da to potvrde šefovi država ili vlada na samitu 27. juna u Briselu. Evropska komisija je 4. juna podnela Savetu ministara EU izveštaj o ostvarenim evropskim reformama u Albaniji i preporučila da se toj zemlji odobri status kandidata za članstvo. Takav izveštaj je zatražio Evropski savet u decembru prošle godine sa zahtevom da se utvrdi da li će Albanija u međuvremenu ostvariti dodatni napredak u jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i efikasnih istraga i presuda u slučajevima vezanim za korupciju i organizovani kriminal.

Arsenal u selu

Zaplenjeno je, a naknadno će biti i pregledano, čak 34 vozila sa oružjem i kanabisom u kabini, dva kombija i jedan automobil sa drogom, 30 registarskih tablica, osam presa za marihuanu, devet kalupa za presu, 18 makaza za sečenje kanabisa i dve vakuum mašine za pakovanje. Zaplenjeno je i više kompleta raznih dokumenata, policijske uniforme, maski, multifunkcionalnih policijskih prsluka, infracrvenih dvogleda i velika količina metaka.

To što je EU načelno dala Albaniji status kandidata za članstvo, komesar za proširenje Štefan File odmah je euforično propratio čestitkama i ocenom da je to priznanje za uložene napore u oblasti reformi, ali i ohrabrenje za nastavak delovanja u tom smislu. Ovo je bacilo u zasenak vest iz jednog od uporišta albanske narko mafije.
Naime, u albanskom selu Lazarat, koje važi za "fabriku marihuane", već danima traje obračun policije i narko dilera. Do sada je uništeno 133.419 stabala i izdanaka marihuane, preko 46 tona i 150.565 kg kanabisa. Samo je prekjuče tokom pretresa jedne kuće u selu Kordoc, u opštini Lazarat, otkriven tunel u kojem je nađeno 26.480.000 leka (oko 20.000 evra).
Osim velike količine droge, policija je tokom operacije u Lazaratu pronašla i znatnu količinu raznog oružja i bojeve municije.
– Tokom uništavanja droge na terenu, policija je maksimalno oprezna, pošto su zabeleženi slučajevi kada je eksploziv bio sakriven u drogu.
U jednoj kući u blizini Lazareta, kako se navodi, nađeno je osam paketa heroina, pet laboratorija od kojih su se dve bavile preradom i pakovanjem marihuane, a tri preradom ulja hašiša, a pronađena su i dva inkubatora sa 27 lampi za grejanje (za gajenje rasada).
Otkrivena je i velika količina municije i oružja: 236 pušaka i automata, osam pištolja, dve snajperske puške, jedan protivavionski mitraljez, 15 mitraljeza, tri protivtenkovske granate, jedan minobacač i četiri zolje, dve kolekcionarske puške, kao i 12 lovačkih pušaka. Takođe, je zaplenjena i značajna količina municije: 100.993 metaka raznog kalibra, 237 kalupa tritola, 147 bombi i jedna kutija puna ručnih bombi, 44 zolje, 153 redenika za metke, preko 250 elektronskih upaljača.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here