Radnici brane direktora od države

0

Konkurs za izbor direktora u užičkom Prvom partizanu ustalasao je duhove?
– Direktor Dobrosav Andrić je 16 godina menadžer sa poslovnim rezultatima dostojnim poštovanja. Kad smo čuli da hoće da ga smene, organizovali smo referendum. Od 1.492 zaposlena na referendum je izašlo 1.327 radnika. Da Andrić i dalje ostane na čelu firme glasalo je 1.226 radnika.
x Čije je vlasništvo firma?
– Mi smo privredno društvo sa 77,5 odsto državnog vlasništva, a preostalih 22,5 odsto je društvena svojina iako ona zvanično ne postoji već sedam godina?! Uspešno poslujemo, sve svoje obaveze prema državi ispunjavamo na vreme. Zarada nikada ne kasni, primimo je i dan ranije. U kafanama, od predstavnika raznoraznih političkih opcija, čujemo da je smena našeg direktora izvesna. Nećemo sudbinu firmi iz našeg neposrednog okruženja, koje su u stečaju.
x Kako posluje fabrika?
– Prvi partizan pripada grupaciji preduzeća odbrambene industrije i u poslednjih 10 godina je višestruko uvećao proizvodnju sportske i lovačke municije. Godine 2003. proizvedeno je 53 miliona, a 2013. godine 252 miliona metaka. Od ukupno ostvarene proizvodnje, 97 odsto završi na tržištima Evrope i Amerike, a ostatak proizvodnje dovoljan je da podmiri potrebe domaćeg tržišta. Vrednost izvoza je 80 miliona dolara, a prosečna zarada u preduzeću je 62.000 dinara. Nedavno je sa američkom kompanijom TR&Z potpisan ugovor o sedmogodišnjem izvozu u vrednosti od 210 miliona dolara.
x Kad će biti poznati rezultati konkursa?
– Konkursna procedura je završena 23. marta, a za 23. april je zakazana sednica Nadzornog odbora u kome su svi članovi iz Ministarstva odbrane, ali sednica nije ni održana niti je odložena. Pisali smo dopise premijeru prethodne i ove vlade, prvom potpredsedniku Vlade, Ministarstvu odbrane, ali odgovora nema.
x Šta ćete učiniti ako smene direktora?
– Ne možemo dozvoliti da nas zadesi sudbina valjevskog Krušika koji je posle smene direktora isplaćivao minimalne zarade. Mi ne štitimo direktora, već interese firme i države. Ako se nekim slučajem desi da on ne bude izabran, organizovaćemo štrajk upozorenja, a potom i generalni štrajk!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here