EPA/Boris Pejović
Milan Knežević i Andrija Mandić

Demokratski front (DF), politička koalicija u Crnoj Gori, prestaje da postoji, a Pokret za promene (PzP) na izborima će nastupiti samostalno, saopštili su danas lideri DF-a na konferenciji za novinare.

Demokratski front je doneo odluku da stranke konstituenti idu različitim putevima ka istom cilju, Crna Gora je pomirena zemlja, rekao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, a prenose Vijesti.

Lider Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević saopštio je da je zajednički cilj bio da se u Crnoj Gori desi srpsko-crnogorsko pomirenje i demantovao napise da je bilo svađa među liderima DF-a. Rekao je da će PzP nastupiti samostalno na izborima i da će imati reformski program.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je naveo da je DF, kada je započeo “veliko istorijsko putovanje” pre 11 godina postavio cilj – bespoštedna borba protiv Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS) i njegovih tekovina.

Demokratski front je politička koalicija zvanično osnovana u julu 2012. godine, od Nove srpske demokratije na čelu sa Andrijom Mandićem, Pokreta za promene na čelu sa Nebojšom Medojevićem i grupacije dotadašnjih funkcionera SNP-a koje su predvodili Milan Knežević i Predrag Bulatović.

U stvaranju Demokratskog fronta učestvovale su i nestranačke ličnosti, među kojima je bio i Miodrag Lekić, koji je izabran za prvog predsednika DF-a, s tim što ga je napustio 2015. godine.

Analitičar Stefan Đukić smatra da je ovo šansa za NSD i NDP da budu autentični predstavnici političke volje Srba u Crnoj Gori i da igraju sličnu igru kao Bošnjačka stranka, samo na mnogo većem nivou i sa većom podrškom birača.

– Da li će im to poći za rukom, videćemo, jer Srbi glasaju i za Demokrate i Pokret Evropa sad – kaže Đukić za Sputnjik.

On ističe da je najveće iskušenje pred Pokretom za promene, jer se već dugo priča kako ima manju podršku od onoga koliko ima učešća u vlasti, kako u Skupštini, tako i u državnim organima.

– Ali ovo je i prilika za PzP da pokaže kako ima stvarnu podršku i ako uspe da ostvari cenzus i uđe u Skupštinu, i sa te pozicije deluje autonomno, a i da se raščisti priča kako PzP nije dobijao podršku ambasada Kvinte, jer su njima smetali NSD i DNP – kaže Đukić i dodaje da će kratkoročnu korist od raspada DF imati Demokrate, PES i URA.

– Dugoročnu korist mogu imati sva tri konstituenta dosadašnjeg DF, jer je kod birača evidentan zamor od lidera tog fronta. Dakle, šansa je da predstave nove mlade lidere koji će doneti nešto novo, jer su neki političari na crnogorskoj sceni istrošeni – poručuje Đukić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here